Prek Portugalcev k italijanskemu prvaku

Odbojka: reprezentančni kapetan Tine Urnaut bo vroče ime prestopnega roka. Spogleduje se s Trentinom.

Objavljeno
31. maj 2015 11.01
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Če je večina odbojkarskih privržencev pred petkovim povratnim dodatnim kvalifikacijskim dvobojem močno trepetala, ali se bodo Slovenke vendarle prvič v zgodovini prebile na EP (in res so se), se zdi današnji razplet v moški konkurenci samoumeven. Slovenci so, sploh pod novim selektorjem Andreo Gianijem, pol stopnice višje kot Portugalci.

Peti zaporedni nastop naših fantov na prvenstvu stare celine je na dosegu roke, le potrditi ga je še treba danes (ob 15. uri) v Sra da Hori. Zdi se, da so selektorjeva svarila, da se tokrat napoveduje povsem drugačna zgodba in da je pot v Italijo in Bolgarijo še dolga, tokrat res prežvečene floskule, da ne bi zvenel prepotentno in podcenjevalno. A razlika med moštvoma je, roko na srce, ravno tolikšna, da je možnost portugalskega presenečenja zgolj pičla.

Če je bil prvi obračun, sploh njegov začetek, še nekoliko nervozen in negotov, saj je bila ekipa pod novo taktirko skupaj le kratek čas in ni odigrala niti ene pripravljalne tekme, pa je bilo nadaljevanje takšno, kot ga je Giani od svojih izbrancev pričakoval. Med tistimi, ki je prispeval standarden delež k zmagi, je bil tudi kapetan Tine Urnaut, ki je v minuli klubski sezoni z Latino uspešno naskočil polfinale serie A, tam pa obstal.

»Ne glede na naše izkušnje se kančku nervoze ob tako pomembnih dvobojih preprosto ne da izogniti. Na prvi tekmi nas je ta zakrčenost tepla zgolj v uvodnem nizu, ključno pa je bilo, da smo v odločilnih trenutkih ostali mirni, kar se nam doslej v podobnih primerih ni dogajalo. Prav ta mirnost in samozavest sta nam prinesli zmago v prvem nizu, nato smo se sprostili in odigrali, kot je od nas zahteval selektor,« se je nazaj ozrl 26-letni Korošec.

Pred današnjim izzivom na Portugalskem se ne slepi: pričakuje nov zahteven dvoboj, glede razpleta pa je optimist: »Tekmece poznamo in vemo, da bodo igrali bolje kot v Mariboru. Pred prvo tekmo smo z videoanalizo uvideli, da jim lahko največ škode povzročimo z dobrimi napadi, saj smo preučili igro njihovih blokerjev, odkrili nekaj pomanjkljivosti in to na parketu tudi izkoristili. Zdaj imajo tudi Portugalci posnetek naše igre in možnost, da pripravijo taktiko, vendar imamo tudi mi v rokavu še nekaj taktičnih rešitev, ki jih v Taboru nismo v celoti izvajali. Imamo več širine kot tekmeci, kar je lahko naš ključ do zmage. Cilj je jasen, na takšnih tekmah je treba že od prve točke pokazati, da gre zares in da smo lačni zmage. O ničemer drugem ne razmišljamo in ne načrtujemo. Ko se preveč načrtuje, se lahko tudi hitro zalomi.«

Po dodatnih kvalifikacijah čakajo Slovence poletni boji v evropski ligi, ki je odskočna deska za težko pričakovano svetovno ligo, v prihajajočih tednih in mesecih pa bo živahna tudi odbojkarska tržnica. Tine Urnaut je zaradi odličnih iger v majici Latine na trnku številnih klubov, tudi svetovno uveljavljenih, če je verjeti italijanskim medijem, pa bo v novi sezoni oblekel majico aktualnega zmagovalca serie A in nekdanjega trikratnega zaporednega šampiona lige prvakov Trentina.

Ta je ostal brez udarnega sprejemalca, bolgarskega zvezdnika Mateja Kazijskega (zanj se zanimajo italijanski, turški in japonski klubi), torej bo v kadru ostal le en preverjen sprejemalec, Filippo Lanza. Če (ko) bo prestop potrjen, bo Urnaut stopil v ogromne čevlje, ni pa rečeno, da bodo tudi v resnici preveliki.