Premagali egoizem, zadihali kot eno

Ameriški golfisti so po osvojenem Ryderjevem pokalu z mislimi že pri dvoboju 2018.

Objavljeno
03. oktober 2016 21.22
Mojca Finc
Mojca Finc
Minneapolis – Ameriški golfisti so prekinili zmagovalni niz evropskih tekmecev v boju za Ryderjev pokal. Prvič po letu 2008 so v dvobojevanju z ekipo s stare celine osvojili lovoriko (17:11). Priprave so bile zaradi strahu pred četrtim zaporednim porazom premišljene do zadnje podrobnosti. Pomagal jim je tudi Tiger Woods.

Letos je morala evropska reprezentanca v predmestju Minneapolisa premoč priznati gostiteljem. Vsak ameriški igralec je ekipi priboril vsaj eno točko, kar se je zgodilo prvič po letu 1975, ko jih je do zmage (21:11) popeljal Arnold Palmer, legendarni golfist, ki se je za vedno poslovil prejšnji teden v 88. letu starosti. Gostitelji so se ves konec tedna spominjali igralca, ki je igral v šestih zmagovalnih ekipah v Ryderjevem pokalu. Gotovo bi bil ponosen na svoje naslednike, ki so po ocenah poznavalcev dosegli najbolj prepričljivo in odločno zmago po letu 1981.

Pripravam na tradicionalno dvobojevanje z evropsko reprezentanco, ki je na sporedu vsaki dve leti, so pristopili 100-odstotno osredotočeno. Veteran Phil Mickelson je bil ob kapetanu Davisu Lovu III ključna figura, ki je gradila ekipno pripadnost in utrjevala pristni ekipni duh. Pomemben člen je bil tudi zvezdnik Woods, kapetanova desna roka. Najbolj prepoznaven golfist na svetu mu je v vlogi asistenta svetoval in postregel z nekaterimi predlogi, ki so se pozneje izkazali kot ključni za zmago.

»Odnos, ki sem ga ta teden globlje vzpostavil z vsemi igralci v ekipi in vodstvom, mi zelo veliko pomeni. Te vezi so se stkale za vedno. Dihali smo kot prava ekipa. Če igram ali ne, sem del tega moštva,« je zadovoljno razmišljal Woods, ki je na bolniški že več kot leto dni. Nova izkušnja je 40-letniku, ki je tekmoval na sedmih preizkušnjah za Ryderjev pokal, na katerih se je enkrat veselil zmage, prijala.

Američanom so poznavalci očitali, da jih je v preteklosti premagoval egoizem, tokrat pa so očitno našli pravi recept. Kapetan Love III, ki je drugič vodil reprezentanco, je pohvalil fante: »Zelo sem ponosen nanje. Veliko pritiska so imeli na svojih plečih v zadnjih dveh letih. Vsakič, ko smo izbrali novega člana, je bilo bremena še več, prav tako vprašanj,« je dejal.

Član z največjim vplivom Mickelson, zmagovalec petih turnirjev velike četverice, je z mislimi že pri naslednjem dvobojevanju, ki bo leta 2018 v Franciji. »V Evropi nas čaka povsem drugačno poglavje, ki bo zahtevalo drugačno raven igre, solidarnosti, odločnosti. Če bomo hoteli obraniti lovoriko, se bomo morali v prihodnjih dveh letih dobro pripraviti,« je dejal, da jih po slavju čaka trdo delo za nov podvig. Američani so nazadnje zmagali v Evropi leta 1993. »Na svojem dosežku moramo graditi naprej. V nasprotnem primeru je vse zaman,« je opozoril.