Premiera bolj pogodu Blaži kot Tanji

Slovenski gorski kolesarki Blaža Klemenčič in Tanja Žakelj sta se na prvi dirki sezone udarili za 14. mesto.

Objavljeno
24. maj 2015 23.25
Š. Ro., šport
Š. Ro., šport

Nove Mesto – Potem ko je Blaža Klemenčič že lani na Moravskem dobila medsebojni dvoboj (za 10. mesto) s Tanjo Žakelj, nekdanjo zmagovalko na tem prizorišču, se je zgodba kar nekako presenetljivo ponovila tudi letos. Mlajša od tekmic je znova merila precej višje, pravega razloga za zgolj 15. mesto pa niti ni našla.

Žakljeva je imela precej višja pričakovanja za uvodno dirko sezone, ki je sicer zaradi negotovosti vedno zelo težka. A glede na to, da ni imela razlogov za dvome, se je videla med najboljšimi, četudi je vedela, da bo konkurenca ostra. Že pred tedni je pravilno napovedala najmočnejšo trojico, ki je zavzela vrh: Švicarka Jolanda Neff, Norvežanka Gunn-Rita Dahle Flesjå in Francozinja Pauline Ferrand Prevot. Začela je sicer hitro, odpeljala dva odlična kroga, a bržkone v nadaljevanju za to plačala davek. Znana po tem, da odlično finišira, je zaman čakala, da bi noge v zadnjem delu eksplodirale, namesto tega je še nekaj mest izgubila in morala priznati premoč tudi slovenski državni prvakinji. »Imam zelo mešane občutke, nisem ne razočarana ne zadovoljna. V danih razmerah je bilo to največ, kar sem lahko dosegla. Nisem se počutila najbolje, vem pa, da sem z zdajšnjo pripravljenostjo sposobna seči precej višje,« je ocenila in dejala, da vso tekmo ni imela pravih občutkov, vseeno pa je pozitivne strani dirke našla v odličnem srednjem delu, ko je bila njena napadalna vožnja po časih primerljiva s časi tekmovalk z roba peterice.

Čeprav je pričakovala več, si Žakljeva ni dovolila, da bi jo nekoliko slabši začetek preveč potrl. Z optimizmom se je zazrla naprej v Albstadt, kjer bo že konec tedna nova preizkušnja. Tja se s še več zagona odpravlja Klemenčičeva, ki je v Nove Mesto tako kot lani odšla s precej nižjimi pričakovanji. Ponovila se je zgodba o poškodbi na začetku sezone, tokrat je zaradi bolečin v kolenu izgubila velik del priprav, nekoliko s strahom je pričakovala preizkus v najmočnejši konkurenci. A se je izkazalo, da so bile skrbi odveč. »Koleno je zdržalo, nič me ni bolelo. Imela sem dokaj stalen ritem. Na zadnjem vzponu proge sem izgubljala, ker sem vozila drugo linijo. Na treningu je bila v redu, na dirki pa ne. Prva dva kroga sem tam izgubljala. Sem kar grizla,« je povedala 35-letna kolesarka, ki vendarle še išče pravo formo. Z zadovoljstvom jo je naposled lahko navdajalo tudi dejstvo, da je znova dobila dvoboj s slovensko tekmico, drugo najboljšo kolesarko v svetovnem pokalu v minuli sezoni: »Menim, da je to dobra borba za obe. Gledava druga drugo, gledava druge tekmice, obe dava vse od sebe. Enkrat je boljša ena, drugič pa druga.«