Presenečenje zamenjalo upanje

Kolesarja Astane Jani Brajkovič in Borut Božič bosta na dirki po Italiji pomočnika Micheleju Scarponiju.

Objavljeno
07. maj 2014 00.30
Podsmreka 21.10. 2012 zlato Scottovo kolo mosski Elite. Dobitnik Jani Brajkovic. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Ljubljana – V ekipi Astane bosta na Giru nastopila Jani Brajkovič in Borut Božič, čeprav je še pred nekaj dnevi kazalo, da ju v ekipi ne bo. Kot je pojasnil menedžer moštva Aleksandar Vinkokurov, sta priložnost dobila po tem, ko sta zaradi zapleta z vizumi doma ostala Kazahstanca Maksim Iglinskij in Aleksej Lucenko.

»Oba sta se posebej pripravljala za Giro, žal pa nista dobila vizumov, čeprav smo vlogo na britansko veleposlaništvo poslali že 17. aprila,« je v sporočilu zapisal Vinokurov. Glede na sestavo Astane, ki jo bo na kolesu vodil Italijan Michele Scarponi, bosta slovenska reprezentanta vsekakor pomočnika. To pa ne pomeni, da ne bosta dobila svojih priložnosti. Šprinter Božič zagotovo več kot pa hribolazec Brajkovič, ker je kar osem šprinterskih preizkušenj, v ekipi pa je edini specialist za to kolesarsko prvino.

Brajkovič je imel sicer Giro v načrtu, vendar pa to pomlad ni dirkal dobro. Nikakor ni mogel ujeti dobrega tekmovalnega ritma. Po odstopu na romandijskem touru zaradi poškodbe kolena pa so bile možnosti, da bi nastopil, minimalne. Za njegov udeležbo se je zavzel športni direktor Astane Gorazd Štangelj, ki ga na italijanski dirki sicer ne bo, verjame pa, da lahko Brajkovič s svojimi izkušnjami veliko pripomore k uspešnemu nastopu Scarponija. Nastop je seveda v prvi vrsti odvisen od poškodbe kolena. Na srečo jo je hitro pozdravil, zadnji treningi pa so pokazali, da mu gre tudi na kolesu precej bolje, kot je pričakoval. V času pomladnega cvetenja ima namreč veliko težav z alergijami.

Kakorkoli že, Brajkovič upa, da bo ob Italijanih Paolu Tiralongu, Enricu Gasparottu, Fabiu Aruju in Valeriu Agnoliju, Špancu Mikelu Landi in Kazahstancu Andreju Zeitsu pomemben pomočnik Scarponiju. Računa pa tudi seveda na kakšno priložnost. Še zlasti v hribovskih etapah, ki jih bo letos na sporedu deset. Tridesetletni Belokranjec si želi etapno zmago. Edino oviro vidi v slabih vremenskih razmerah, kakršne so bile denimo lani, ko je zaključek v Alpah in Dolomitih krojil celo sneg.

Božiča je klic športnega direktorja Giuseppeja Martinellija presenetil, saj je bil prepričan, da je pomladno sezono zaključil na Amstlovi zlati dirki 20. aprila. Za italijansko dirko namreč ni bil niti med rezervami. Že naslednji dan so ga obvestili, da obstaja možnost, da bi nastopil, nato pa mu sporočili, da ostaja pri začrtanem programu. »Pred prvomajskimi prazniki pa so mi dejali, da sem to pomlad pokazal odlično telesno pripravljenost in naj računam na nastop. Srečen sem, da sem dobil priložnost,« je bil zelo zadovoljen pred odhodom v Belfast Božič, ki ima na Giru izvrstno priložnost, da rezultatsko nadoknadi tisto, kar je zamudil na pomladnih klasikah.

Prepričan je namreč, da bo imel dovolj priložnosti, čeprav je ekipa v celoti podrejena lovu za rožnato majico. Šprinterska konkurenca je odlična in izziv, vloga pomočnika pa bo sproščujoča, saj načeloma ne bo dirkal na rezultat. Prepričan je, da lahko največ moštvu da s svojimi izkušnjami. »Nisem kolesar, ki bi lahko ves dan narekoval ritem, imam pa dovolj izkušenj in znam kolesariti na čelu karavane. Moja pomoč Scarponiju bo najbolj učinkovita, če mi bo lahko sledil med 'pilotiranjem' v karavani v etapah, v katerih je pomembno imeti dober položaj na čelu skupine. Zato zagotovo ne bo izgubljal časa zaradi padcev, vetra in drugih stisk. Že uvodne etape na Irskem znajo 'odpihniti' kakšnega favorita,« je Božič predstavil pomoč šprinterja v izrazito hribovski preizkušnji, kakršen je letos Giro.