Preveč čustveno odzivna na mali kaliber

Strelstvo: Živa Dvoršak je nastop v eliminacijah ocenila za podarjeno priložnost.

Objavljeno
18. junij 2014 21.53
Živa Dvoržak, MK 50 m, 18.6.2014, Pragersko
Mojca Finc, Šport
Mojca Finc, Šport

Pragersko – Prvič odkar študira v ZDA, se je Živa Dvoršak vrnila domov. Razlog: tekme na Pragerskem, na katerih se ta teden meri 614 strelk in strelcev iz 59 držav, med katerimi je tudi 25 Slovencev. Na novem strelišču je dosegla svoj prvi finale na tekmah za svetovni pokal. S 5. mestom (zračna puška) je najboljša slovenska predstavnica na domačem terenu.

Svoj prostor so v strelskem centru Gaj na Pragerskem, kjer so se sicer dokazovali tekmovalci s puško šibrenico, na več kot 18 hektarjih površine letos srečali še strelci z malokalibrskim in zračnim orožjem. »Strelišče ima lep potencial, da se pridruži skupini najboljših. Strelci so ga označili za 'pravično', saj ni pregrad za veter in vsi streljajo v enakih razmerah. Za zračno puško je strelišče v redu. Ko gre za malokalibrsko, pa se sprašujem, ali je bilo vetrovno samo takrat, ko smo streljale me, ali bo takšen veter njegova značilnost,« je na vprašanje o oceni nove pridobitve odgovorila najboljša slovenska strelka Živa Dvoršak.

Ko se je januarja odpravila na študij finančne matematike v ZDA, je imela v mislih predvsem trening z malokalibrsko puško. Hkrati pa se je bala, da bo delo z zračno puško stagniralo. A na Pragerskem je z najboljšo evropsko uvrstitvijo (pred njo so se zvrstile štiri Azijke) dosegla uvrstitev kariere na tekmah za svetovni pokal. »Na marčevskem evropskem prvenstvu v Rusiji sem pokazala, da sem še vedno konkurenčna. Rezultati na tekmi svetovnega pokala v Fort Beninngu so posledica menjav, kaj se je zgodilo na preizkušnji na Bavarskem, pa nimam pojma. Padci so me ustavili in prizemljili. Hitro sem se pobrala in sestavila za tekme na Pragerskem, kjer sem po dolgem času izvedla zelo lep nastop; tehnično odličen, tudi psihološko sem se pravilno odzivala. Upam, da bom ta 'klik', ki se je zgodil, zadržala tudi na naslednjih tekmah,« je bila Ljubljančanka zadovoljna s prikazanim. »Verjetno me je dvignilo tudi domače okolje in navijači,« je dodala.

Včeraj je bila uspešna še v eliminacijah z malokalibrsko puško v trojnem položaju (na današnjo tekmo se je uvrstila še izkušena Renata Oražem), vendar z nastopom ni bila zadovoljna. »Rezultat 569 krogov je zelo slab. Jaz temu pravim podarejna priložnost. Streljala sem pod svojimi zmožnostmi. Na tekmi bom imela veliko prostora za izboljšave,« je bila samokritična Dvoršakova.

Odkar trenira v ZDA, je naredila z malokalibrskim orožjem velik napredek, ki pa ga na tekmah za svetovni pokal še ni pokazala. »Lovim se še, zmedena sem. Lojze (Mikolič, njen nekdanji trener, op. a.) pravi, da se preveč čustveno odzivam. Na treningu dobro streljam, na tekmi pa zbezljam. Prav zato se mi zdi škoda, ker poceni izgubljam točke in delam napake tam, kjer si jih ne bi smela privoščiti,« je ocenila svoje predstave Ljubljančanka, ki bo danes končala nastope na Štajerskem. Pred julijskimi pripravami s paraolimpijci si bo privoščila še enotedenski oddih na Irskem.

Danes se bodo za končne uvrstitve merili še strelci in strelke z zračno pištolo (Kevin Venta, Blaž Kunšek, Rožle Repič, Sašo Stojak, Simon Simonič; Petra Dobravec, Mojca Kolman in Majda Raušl). Piko na i pa bodo jutri enotedenskemu tekmovanju na Pragerskem postavili tekmovalci z malokalibrsko puško v trojnem položaju, med njimi bodo najizkušenejši slovenski strelec, trikratni olimpijski dobitnik Rajmond Debevec, Željko Moičević, Robi Markoja in Gregor Gotovina.