Pri KZS mislili na vse varovalke

Po odpadlem državnem prvenstvu v Tacnu je dvojec Taljat-Božič že v reprezentanci.

Objavljeno
05. maj 2015 20.34
Ljubljana - Tacen, 17.8.2013, SLOKA 2013 - SAVSEK BENJAMIN. Foto: Marko Feist
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – V preteklosti je bilo po izbirnih slalomih na divjih vodah kar nekaj hudih besed in povišanih tonov, najbolj je odmeval primer Jureta Megliča, ki je leta 2013 kritično ošvrknil sistem izbora, leto pozneje je zamenjal športno državljanstvo. Direktor reprezentanc Andrej Jelenc pravi, da so zdaj v pravila vgradili vse možne varovalke, po enem odpadlem slalomu so na vrsti še trije.

»Zaradi slabih izkušenj smo zdaj zapisali res vse možnosti, tako da v pravilih jasno piše, kako je tudi v primeru, če kakšna tekma odpade,« pravi prvi mož slovenske stroke, ki je s pojasnilom pohitel, preden bi se pojavila prva ugibanja. V soboto so morali namreč odpovedati DP, obenem predvideno prvo izbirno tekmo, reprezentanco pa bodo določali po četrtkovem slalomu v Tacnu in sobotni ter nedeljski preizkušnji na Savi. Štela bosta najboljša dva rezultata od treh, prva pa sta se v državno selekcijo že prebila člana dvojca Luka Božič in Sašo Taljat. A včeraj je bilo kar očitno, da se tekmovalci z bonitetami v trenutnem pripravljalnem obdobju ne ukvarjajo kaj prida, Taljata je namreč podatek ujel povsem nepripravljenega.

»Za naslov svetovnega prvaka smo jima namenili prednost dveh zmag v izbirnem nizu, Benjaminu Savšku pa za srebro eno,« je namreč dodatno razkril Jelenc, člana dvojca sta bila pred tem prepričana, da so merila za vse tri enaka. Novica je Taljatu kajpak pričarala še širši nasmeh na obraz, a resnici na ljubo njima to nič ne spremeni. Ker v Sloveniji nimata konkurence, bi se v vsakem primeru prebila v ekipo za EP, njuni treningi v zadnjem obdobju so zato že precej posvečeni tesanju forme za mednarodne izzive, četudi ta čas redkeje sedeta skupaj v čoln. Izjema je bil petdnevni pripravljalni kamp v Londonu, kjer sta želela predvsem podrobno spoznati progo, na kateri bodo septembra delili olimpijske kvote.

»Sicer pa je najin trening zdaj prilagojen tudi temu, da se Luka uvrsti še v reprezentanco kanuistov. Po drugem tednu, ko bodo izbirne tekme za nami, pa se za naju začne novo obdobje, ko bova bolj sistematično delala tudi v dvojcu,« je Taljat pojasnil, da doma še vedno večinoma trenirata vsaksebi. Božič ima namreč za prihodnost visoke kanuistične ambicije, bo pa ekipa za svetovni pokal številnejša od lani, ko so bili v njej trije tekmovalci. Jure Lenarčič je namreč s finalom v Seu d'urgellu in še nekaj boljšimi rezultati na tekmah ICF kot četrti močno splezal po mednarodni lestvici, ki odmerja, koliko slalomistov posamezne države bo v svetovnem pokalu nastopalo v posamezni kategoriji. Slovenskih kanuistov bo zdaj toliko kot že lani kajakašev, štirje, pri ženskah in dvojcih pa Sloveniji pripadajo tri mesta.

Okrepljeno ekipo pozdravlja tudi Savšek, ki prav tako ne bo imel težav s prebojem v reprezentanco. »Po psihološki plati mi bo zdaj lažje, saj imam še večji bonus, odkar je odpadlo DP. potrebujem le še eno zmago. Pripravljal sem se dobro in tudi forma je v vzponu. Tudi s tekmo v Liptovskem Mikulašu pred dvema tednoma sem bil zadovoljen, četudi še nisem bil nared, da bi ugnal Michala Martikana. A sezona bo dolga,« je napovedal Savšek, ki bo vnovič visoko meril prav na vseh tekmah, podobno kot že nekaj zadnjih let, ko ne dela posebne računice za EP in SP ali svetovne pokale.