Pričakovano: Usain Bolt svetovni prvak

Jamajški as Usain Bolt je pokoril tekmece na SP v Moskvi: »Na Jamajki vedno pričakujejo, da sem dominanten.«

Objavljeno
11. avgust 2013 21.37
Russia Athletics Worlds
M. F., šport
M. F., šport

Moskva - Jamajši superzvezdnik Usain Bolt je s časom 9,77 osvojil drugi naslov svetovnega prvaka na 100 m v karieri. Ni ga ustavil niti dež. Drugi je bil Američan Justin Gatlin (9,85), tretji pa Jamajčan Nesta Carter (9,95).

»Želel sem si teči bolje, a sem kljub temu zadovoljen. Po polfinalu so me bolele noge, ne vem zakaj. Svetovni rekord ni bil mogoč, zato sem prišel samo po zmago. Na Jamajki ne pričakujejo od mene nič manj kot to. Vedno pričakujejo, da sem dominanten,« je po zmagi povedal Bolt, ki je odtekel prvi čas sezone.

Ivanov najmlajši zmagovalec v hitri hoji
Rus Aleksander Ivanov je v prvi končni odločitvi drugega dne 14. SP v Moskvi gostiteljici priboril prvo zlato kolajno. Zmagal je v hitri hoji na 20 kilometrov (1:20:58). Ivanov je z dvajsetimi leti postal najmlajši zmagovalec v hitri hoji na SP doslej. Premagal je olimpijskega zmagovalca Chen Dinga iz Kitajske, ki je osvojil srebro (1:21:09), tretji pa je bil Španec Miguel Angel Lopez (1:21:21).

Izid sezone na svetu za Eatona
Ashton Eaton iz ZDA je osvojil naslov svetovnega prvaka v deseteroboju. Z 8809 točkami je dosegel izid sezone na svetu. Olimpijski zmagovalec in lanski dvoranski svetovni prvak je že pred zadnjima dvema disciplinama zanesljivo vodil, saj je Nemec Michael Schrader na drugem mestu zaostajal za 181 točk. Schrader je Nemčiji s srebrom po 16 letih priboril prvo mnogobojsko zlato na SP (8670), bron pa je osvojil Kanadčan Damian Warner (8512).

Reesova s tretjim naslovom v zgodovino
V skoku v daljino se je najžlahtnejšega odličja razveselila Američanka Brittney Reese z daljavo tekmovanja 7,01 m; bila je edina, ki je preskočila mejo sedmih metrov. Reesova je postala prva atletinja v zgodovini s tremi zaporednimi naslovi svetovne prvakinje; uspešna je bila že v Berlinu (2009) in Daeguju (2011). Druga je bila Nigerijka Blessing Okagbare (6,99), tretja pa Ivana Španović iz Srbije z novim državnim rekordom (6,82).

Perkovićeva dopolnila komplet

Tudi Hrvatica Sandra Perković se je vpisala v zgodovino. V metu diska (vrgla je 67,99 m daleč) je olimpijskemu zlatu in naslovu svetovne prvakinje dodala še zlato kolajno na svetovnem prevnstvu. Za Perkovićevo je to bilo drugo finale na SP v karieri. V Berlinu je bila pred štirimi leti deveta. Zadnje prvenstvo v Daeguju pa je izpustila zaradi pozitivnega doping testa. Druga je bila Francozinja Melina Robert-Michon (66,28 m), tretja pa Kubanka Yarelys Barrios (64,96).

Dibaba spet med prvakinjami

Etiopijka Tirunesh Dibaba se je veselila zmage na 10.000 m z izjemnim tekom v zadnjih 500 m, ko se je povsem izolirala od zasledovalk. Deset kilometrov je pretekla v pol ure in 43,35 sekund. To je zanjo tretji naslov svetovne prvakinje, vendar prvi po letu 2007. Druga je bila Kenijka Gladys Cherono (30:45.17), tretja pa Etiopijka Belaynesh Oljira (30:46.98).