Pričakovano: ZOI 2022 bo gostil Peking

Peking je tako postal prvi prireditelj v zgodovini, ki bo gostil tako zimske kot poletne olimpijske igre.

Objavljeno
31. julij 2015 14.22
OLYMPICS-2022/WINNER
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Kuala Lumpur − 24. zimske olimpijske igre februarja leta 2022 bo (pričakovano) gostil Peking, ki je v glasovanju Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), ki te dni zaseda v Kuala Lumpurju, premagal edinega protikandidata, kazahstanski Almaty. Kitajska metropola je tako postala prva prirediteljica v zgodovini, ki bo gostila tako zimske kot poletne olimpijske igre, saj je izvedla že poletni spektakel pod petimi olimpijskimi krogi leta 2008.

Prvi mož MOK Thomas Bach se je glasovanja vzdržal, kongresa pa se ni udeležil odstopajoči predsednik Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Sepp Blatter. Končni izid glasovanja je bil 44 : 40 v korist Pekinga. Almaty, ki je stavil predvsem na naravni sneg in logistično nezahtevnost, saj bi bila vsa prizorišča v radiju 30 kilometrov, se je bolje odrezal na današnji predstavitvi, vendar pa je zmaga pričakovano pripadla Pekingu, ki je bil nesporen favorit zavoljo svojega gospodarskega in političnega vpliva. Azija bo tako gostila še tretje zaporedne igre, po južnokorejskem Pjongčangu leta 2018 in Tokiu dve leti pozneje.

V zadnjih štirih desetletjih se še ni zgodilo, da bi bila v igri za izvedbo zgolj dva kandidata. Zaradi visokih denarnih zahtev in vsesplošne krize so iz igre predčasno izstopili Oslo, Stockholm, Krakov in Lvov. Naposled je, kot že tolikokrat, zmagal kapital, dasiravno Peking ne premore zadostnih količin naravnega snega in bo moral računati večinoma na umetnega. Obenem ima najvišja vzpetina v bližnji okolici Pekinga komaj 400 metrov nadmorske višine, velika težava kitajskega glavnega mesta pa je tudi izjemna onesnaženost zraka.

Brez zapleta pri glasovanju pa ni šlo. Predvidoma bi moralo 85 delegatov svoj glas oddati elektronsko oziroma prek tabličnih računalnikov, a so imeli nekateri težave pri vstopu v sistem, zato se je Bach odločil za uveljavljeno staro metodologijo s papirnatimi lističi. Kazahstan tako še naprej ostaja brez organizacije največjih športnih dogodkov na svetu. Delegati MOK so za prireditelja zimskih olimpijskih iger mladih leta 2020 izbrali Lozano, ki je v glasovanju premagala romunski Brasov.