Prihodnje leto preboj tudi na največji tekmi

Sezona 2014 najboljša za Martino Ratej doslej, čeprav je bila razdeljena na dva rezultatsko različna dela.

Objavljeno
17. november 2014 10.41
Martina Ratej in primoz Kozmus Ptuj 15. 11. 2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ptuj – Metalka kopja Martina Ratej četrtič in metalec kladiva Primož Kozmus četrtič zapored ter skupno devetič sta najboljša atleta minule sezone, v kateri sta oba na evropskem prvenstvu, ki je predstavljalo vrhunec leta, zasedla 6. mesto. Ratejeva je bila sicer absolutno naša najboljša tekmovalka v atletski areni, saj je bila odlična druga v skupnem seštevku diamantne lige.

Potem ko je morala lani mesto naše najboljše atletinje prepustiti tekmovalki v troskoku Snežani Vukmirović, je Ratejeva letos z naskokom najbolje zastopala slovenske barve na mednarodnem prizorišču. Je pa bila njena sezona razdeljena na dve obdobji, predevropsko ter evropsko in poevropsko, pri čemer so bili njeni rezultati v prvem delu veliko bolj blesteči, ravno na najpomembnejši tekmi pa je prišlo do padca, 6. mesto v Zürichu je bilo glede na prej prikazano veliko razočaranje. Kljub vsemu je bilo to Martinino daleč najboljše leto doslej, s trenerjem Andrejem Hajnškom je zdaj imela tudi že več kot dovolj časa za analizo.

»Z ekipo smo se usedli in se ozrli nazaj, skušali najti napake. Sezona je bila še vedno super in sem z njo zelo zadovoljna, do Züricha je bila odlična. Po prvi tekmi v Dohi sem pričakovala tudi državni rekord, a se zanj ni izšlo, prav tako kot se ni na evropskem prvenstvu, kar pomeni, da vseh ciljev nismo uresničili. Po EP je sicer prišlo tudi do padca v diamantni ligi, a skupno gledano je bilo to tekmovanje zelo dobro,« je ocenila Ratejeva, ki je v prvem delu diamantne lige enkrat zmagala in bila trikrat druga, po EP še četrta in sedma, s tem pa je v skupnem seštevku zaostala le za svetovno rekorderko, Čehinjo Barboro Špotakovo. Potem ko si je med sezonama vzela dva tedna premora, se je zdaj psihično že začela pripravljati na 2015., telesno še ne povsem, saj še ne trenira resno. Za zdaj je vse skupaj bolj sproščeno, brez sistematičnih vadb, s sprotnim dogovarjanjem o treningu. Novi ciklus priprav se bo resno začel decembra, ki ga bo sicer preživela doma, januarja in februarja računa tudi na tujino.

Čeprav bo najverjetneje izpustila zimski evropski pokal v metih, sprva pa je nameravala celotni zimski del, se je odločila, da bo vendarle tekmovala tudi v uvodnih mesecih in iz njih skušala kar največ dobrega prenesti v poletno sezono. »Na državnem prvenstvu bom gotovo nastopila, že vsaj zavoljo tega, da razbijem monotonijo vadbe, zato daljave tu ne bodo na najvišji ravni. Zimski del bo tudi preizkušnja, ali pravilno treniram, če se bo izkazalo, da je tako, bomo potem takšne priprave ponovili tudi za poletni del,« pravi atletinja, ki je v začetku meseca dopolnila 33 let. Sprememb v pripravah ne bo, morda zgolj kakšna malenkost, prav tako ostaja njen glavni trener Hajnšek, v ekipi bo še naprej Miro Kocuvan, ne pa več Jože Kopitar (zdravstvene težave), medtem ko bo v prihodnje poskusila tudi s psihologinjo. Prav po psihični plati je namreč v Zürichu padla na izpitu ter tako tudi ni izkoristila »olajševalnih okoliščin«, ko letos zaradi nosečnosti nista nastopali nekdanja in sedanja svetovna prvakinja Rusinja Marija Abakumova ter Nemka Christina Obergföll.

»Verjetno je bilo dejavnikov za slab nastop sicer več, a zdaj bom poskusila tudi s psihologinjo. Manjka mi namreč velik preboj, na veliki tekmi moramo sestaviti mozaik, pokazati, kaj sem sposobna. Letos mi to ni uspelo, upam, da mi bo prihodnje leto. Cilj je tako ohraniti raven iz večjega dela te sezone, ob tem da 'dodelamo' tekmo svetovnega prvenstva. Rada bi, da v Pekingu kopje leti zares daleč,« pravi Ratejeva o izzivih v sezoni 2015, torej ob mitingih diamantne lige še SP v olimpijskem Pekingu.

Medtem ko je Ratejeva pometla v anketi AZS z ostalimi slovenskimi atletinjami, saj je dobila 166 glasov, medtem ko jih je drugouvrščena skakalka s palico Tina Šutej 88, se je Primožu Kozmusu (149) tokrat močno približal metalec kopja Matija Kranjc (139). Med mlajšimi člani sta bila najboljša Žan Rudolf in Maruša Mišmaš, med starejšimi mladinci Matija Muhar in Veronika Domjan, med mlajšimi mladinci Anej Zupanc in Leda Krošelj ter med pionirji Rok Renner in Maja Bedrač.