Primorka popravila vtis fantov

Kajakašica Urša Kragelj je bila tretja v prestižnem slalomu svetovnega pokala v Augsburgu.

Objavljeno
26. junij 2017 00.46
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Augsburg – Tretja velika tekma v sezoni je slovenskim slalomistom na divjih vodah le prinesla prvo posamično uvrstitev med zmagovalni oder. Zanjo je poskrbela kajakašica Urša Kragelj s tretjim mestom na drugi od skupno petih tekem svetovnega pokala. V Nemčiji je bil blizu velikega uspeha tudi kanuist Benjamin Savšek, vendar po novem nesrečnem razpletu na koncu zasedel peto mesto.

Kragljeva se je prebila v včerajšnji finale z devetim rezultatom polfinala. V odločilnem nastopu pa je veslala na ravni evropskih prvenstev 2010 in 2016, na katerih je osvojila bronasto in srebrno kolajno. Progo je premagala brez večjih napak in kazenskih pribitkov ter zaostala le za Nemko Ricardo Funk in Slovakinjo Jano Dukatovo. V skupni razvrstitvi svetovnega pokala pa se je skoraj 29-letna članica kajakaškega kluba Soške elektrarne povzpela na peto mesto, doslej je zbrala 90 točk in za vodilno Funkovo zaostaja za 20 točk.

Po dveh četrtih mestih na domačem EP v Tacnu in uvodni tekmi svetovnega pokala v Pragi je Benjamin Savšek v Nemčiji štartal na vse ali nič in imel močno podporo sotekmovalcev, saj so se trije uvrstili med finalno deseterico, Anže Berčič pa je bil prekratek le za eno mesto. Ljubljančan je bil v polfinalu drugi za Nemcem Siderisom Tasiadisom, v popoldanskem nastopu pa se ni mogel ogniti napakam. Že pri drugih vratcih si je prislužil dve kazenski sekundi, v spodnjem delu proge pa se je prevrnil pri premagovanju 22. od skupno 24 vratic. Na koncu je za 3,21 sekunde zaostal za zmagovalcem Matejem Benušem iz Slovaške, ki je edini od najuspešnejše šesterice opravil nalogo brez dotika vratic. Jure Lenarčič je bil s štirimi sekundami pribitka osmi, Luka Božič pa po izpuščenih 19. vratcih zadnji med vsemi finalisti.

»Ni se mi izšlo po pričakovanjih. V spodnjem delu sem naredil veliko napako, zaradi katere je dober rezultat spet splaval po vodi. Glede na vse skupaj rezultat niti ni slab. Spet sem bil dovolj hiter, tako kot običajno, ampak očitno bom moral kdaj uporabiti tudi zavoro, da bom nadzorovano preveslal vsa vrata,« je na cilju dejal Savšek, z 90 točkami četrti kanuist sezone; vodita Tasiadis in Benuš s po 115 točkami.

Pred tremi tedni je Peter Kauzer nejevoljen pričakal konec domačega EP, saj je bilo 6. mesto daleč od njegovih želja. Toda po dveh tekmah svetovnega pokala še vedno ostaja njegova najboljša uvrstitev v sezoni. Pred tednom dni je bil v Pragi 30., v soboto pa je v Augsbugu kot edini slovenski finalist dneva pristal na sedmi stopnički.

Po tretjem rezultatu polfinala si je srebrni olimpijec iz Hrastnika obetal precej več, a se v finalu ni mogel ogniti spodrsljajem, ki so ga drago stali. Zaradi dotika protitočnih 9. in 14. vratic si je prislužil štiri kazenske sekunde in se na cilju upravičeno jezil nase. Vendar četudi bi mu odšteli pribitek (in kajpada tudi njegovim tekmecem), še vedno ne pridobil prav nič, z ničlo sta bila namreč zahtevni progi kos le zmagovalec Vit Prindiš iz Češke in drugouvrščeni Nemec Hannes Aigner. Čeh se je z drugim zaporednim uspehom še trdneje zasidral v vodstvu svetovnega pokala, Kauzer pa se je v Nemčiji povzpel na 14. mesto s 56 točkami. Za njim so med drugimi 19. Žan Jakše (43), 24. Martin Srabotnik (38) in 38. Simon Brus (22), ki so v Augsburgu obtičali v polfinalu.