Program objavljen, razpis za šport še ne

Panožne zveze ugibajo, kdaj bodo prejele javna sredstva za leto 2015. Za programe vrhunskega športa 4,66 milijona €.

Objavljeno
09. april 2015 00.50
ZOI
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Panožne športne zveze še vedno le ugibajo, kdaj bodo prejele javna sredstva za leto 2015. Razpisa resornega ministrstva še ni, večina športnih zvez prav tako ne pozna niti pravilnika, po katerem bo vlada razdelila vrhunskemu športu 4,67 milijona evrov. Odstop dveh ministric, pristojnih tudi za šport, ni bistveno vplival na zamudo pri pripravi letnega razpisa za šport, saj razpis sodi v delovno nalogo direktorata za šport. Prejšnji teden je podpisal letni razpis za leto 2015 premier Miro Cerar, ko je začasno zapolnil vrzel po sestopu ministrice. Toda večina športnih zvez še ni videla razpisa, ki je bil objavljen v Uradnem listu, včeraj je bil na spletni strani ministrstva objavljen le letni program športa v Sloveniji za leto 2015 (LPŠ), ki velja za finančni načrt letnega razpisa. Razpis naj bi bil naposled objavljen naslednji petek.

Iz LPŠ je razvidno, da bo vlada za letošnje leto razpisala 37,29 milijona evrov za programe športa, toda večino teh sredstev bosta vzela infrastrukturna projekta nordijski center Planica (18,11 mio €) in gimnastični center Cerar-Pegan-Petkovšek (7,13 mio €), ob tem pa tudi projekti šport otrok in mladine ter rekreacija (3,67 mio €) in strokovne in razvojne naloge športa (1,56 mio €). Za programe vrhunskega športa bo vlada razpisala 4,66 milijona evrov, znotraj katerih kotira tudi udeležba reprezentance na evropskih igrah v Bakuju (250.000 €) in priprave mlajših reprezentanc (302.000 €).

Na torkovi seji vladnega strokovnega sveta za šport so razpravljali prav o razdelitvi sredstev iz vladnega razpisa za športne organizacije, ki pa ga bodo težko pospravili pod streho pred začetkom poletnih počitnic. V najboljšem primeru bodo sprejemali prispele vloge do konca maja, potem bi bilo treba po hitrem postopku sprejeti odločitve in obravnavati morebitne pritožbe športnih panožnih zvez. Slednje se seveda ne morejo prijaviti na razpis, če ne poznajo »pravil igre« oziroma pravilnika. Pri tem ni nujno, da bo tudi pri vladnem razpisu veljal model razvrščanja panog, ki je močno razburil številne panožne zveze v razpisnem procesu Fundacije za šport. Panoge je namreč »modro« razvrstiti šele po prispelih vlogah zvez.

V komisiji za načrtovanje športa pri strokovnem svetu – ta obravnava razvrstitev športnih panog v razrede – sicer ni predstavnikov kolektivnih športnih panog. V njej so Blaž Perko (OKS), Bojan Rotovnik (planinstvo, predsednik), Boris Mikuž (atletika), Borut Peršolja (planinstvo), Gaja Brecelj (Umanotera), Gregor Jurak (FŠ), Janez Vodičar (FŠ, biatlon), Karmen Novarlič (turizem), Klemen Bedenik (urad za šport Maribor), Marko Kolenc (oddelek za športa, Ljubljana) in Rado Pišot (univerza na Primorskem).