Protibolečinskih tablet je bilo že veliko preveč

Sašo Bertoncelj bo zaradi poškodbe komolca izpustil vsaj uvodni del sezone.

Objavljeno
16. februar 2016 20.11
Svetovni pokal v gimnastiki - Sašo Bertoncelj 04.aprila 2015
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – Že ta konec tedna, se bo začela sezona gimnastičnega svetovnega pokala, in sicer z novim prizoriščem, Bakujem. Že zdaj je jasno, da bo uvodno tekmo izpustil naš najboljši telovadec zadnjih let, Sašo Bertoncelj, vprašanje je celo, koliko bo letos zaradi poškodbe komolca sploh nastopal.

Bertoncelj se je že leta 2013 odločil za operacijo levega komolca, ki so mu ga zdravniki malce »sčistili«, a bolečine s tem niso izginile, težave so dosegle nov vrhunec tik pred lanskim svetovnim prvenstvom v Glasgowu. Torej pred kvalifikacijskim SP za OI v Riu, kjer se mu je nastop povsem ponesrečil, tako da je ostal brez poti v Brazilijo, odločitev, da se posveti odpravljanju zdravstvenih težav, se zdi s tega vidika logična (letos je tudi edina sezona olimpijskega cikla brez SP). »To, da ne bom nastopil na OI, je vsekakor vplivalo na moje razmišljanje. Imam čas za sanacijo poškodbe, v bistvu je edino pomembno tekmovanje sezone zame evropsko prvenstvo. Če se bom zanj pripravil, se bom, če ne, pa ne. Za to sezono se ne bom 'prelomil', vse, kar nudi, sem v bistvu že osvojil,« razmišlja dobitnik dveh bronastih kolajn z EP in tudi že večkratni zmagovalec svetovnega pokala.

Če bi se uvrstil na OI, na katerih še ni nastopil, bi vseeno poskusil, preizkušal skrajno mejo in upal, da ne bi utrpel trajnih posledic, zdaj bo ubiral počasne korake. »Trpljenja je bilo preprosto preveč, saj so bile navkljub vsem protibolečinskim tabletam in blokadam bolečine zelo hude. Toliko tablet seveda ni dobro za telo, predvsem za jetra in ledvica, moram delovati brez njih, tako ne gre več naprej, moja krvna slika ni več najboljša. Odločil sem se za konzervativno obliko zdravljenja, torej počasi, z veliko poudarka na krepitvi moči, da bo telo lahko preneslo napore. Moral sem storiti korak nazaj, saj vendarle pričakujem, da bom tekmoval še kar nekaj let, želja in načrtov imam še precej,« pravi 31-letnik, ki zdaj 80 odstotkov treninga posveča pridobivanju moči, 20 odstotkov pa konju z ročaji.

»Čez dva tedna se bo odstotek začel obračati v prid konja, nato pa bom hitro videl, pri čem sem. Vem, da povsem brez bolečin ne bo šlo, ker je pač komolec uničen, najpomembneje pri tem je, da zdržim brez tablet,« pojasnjuje Škofjeločan, ki ima eno vez v komolcu strgano, eno natrgano, hrustanec je obrabljen, še kakšna malenkost bi se našla … »Nerodno je, ker ni jasno, kaj je največja težava. Za operacijo bi se odločil, če bi imel zagotovilo, da bo uspešna, a so mi zdravniki dejali, da to nikakor ni nujno. Seveda pa če na zdajšnji način ne bo šlo, mi bo tako ali tako ostala le še operacija. Kljub temu upam, da mi bo uspelo brez zdravniškega posega. Imam željo in voljo, sem optimist, da se da premagati to težavo,« pravi Bertoncelj, za katerega je gotovo, da bo izpustil tekmo v Bakuju.

Naslednja postaja bo nato čez dober mesec dni, v Dohi, skupno čaka telovadce deset tekem svetovnega pokala, od 8. do 10. aprila tudi v Ljubljani, če bo šlo po željah, bi Bertoncelj lahko nastopil vsaj na domači tekmi, če že ne v Katarju. »Zdaj ne razmišljam o tekmah, ne vem, ali bom letos sploh tekmoval . Zgolj krepim telo, hodim na preglede, poslušam strokovnjake, skratka sem pod zdravniškim nadzorom. Konec marca ali v začetku aprila pa bo vse jasno, takrat bo padla marsikatera odločitev,« še dodaja Gorenjec.

V Bakuju brez Belakove

Na prvi tekmi sezone v Bakuju bodo tekmovale tri Slovenke, Tjaša Kysselef ter debitantki Lana Voler in Lara Omahen.

Med nastopajočimi ne bo Teje Belak, ki bo tekme svetovnega pokala postavila na stranski tir in se pripravljalna na aprilski predolimpijski turnir, na katerem si bo poskušala zagotoviti udeležbo na letošnjih igrah v Riu de Janeiru.

»Letos je olimpijska sezona. Za avgusta upamo, da se bomo udeležili OI. Koledar je prilagojen temu, sploh za Tejo. Punce začnejo tekmovati februarja, kar je zgodaj. Tjaša gre v Baku po rezultat, od nje pričakujem uvrstitev v finale. Zraven peljem še dve punci, ki sta prestopili v člansko kategorijo. Vanju polagamo upe za prihodnost. Peljemo jih nabirat izkušnje, ne obremenjujemo ju z rezultati,« je uvodno tekmo sezone pokomentiral selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič in pojasnil načrt priprav Teje Belak: »Teja tempira formo glede na predolimpijski turnir in olimpijske igre. Svetovne pokale bo uporabila za pripravo na ti tekmi. Ostale bodo štartale na rezultat v svetovnih pokalih.«