Prva nosilka previsoka ovira za Galičevo, Jorgiču za konec še dva niza

Na namiznoteniškem EP v Rusiji sta Slovenijo v glavnem delu med posamezniki zastopala Alex Galič in Darko Jorgič.

Objavljeno
01. oktober 2015 17.51
Posodobljeno
01. oktober 2015 17.51
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Jekaterinburg - Edina slovenska predstavnica med posameznicami v glavnem delu namiznoteniškega evropskega prvenstva v Rusiji, komaj 21-letna Alex Galič, sicer 206. loparček s svetovne jakostne lestvice, je v uvodnem kolu naletela na previsoko oviro. Nasproti ji je namreč stala prva nosilka, Kitajka z nemškim potnim listom Han Ying, letos finalistka turnirja svetovne serije v Dohi med posameznicami in v Kuvajtu med dvojicami. Prekaljena 32-letnica, svojčas že osma igralka sveta, trenutno pa enajsta, je našo predstavnico ugnala s 4:0 (8, 2, 6, 2).

Yingova, ki ima iz Jekaterinburga v žepu že ekipno zlato, se je morala v prvem nizu krepko potruditi za zmago nad tekmico, ki se kali v Schwechatu v akademiji Wernerja Schlagerja, nato pa je stvari postavila na svoje mesto. Galičeva, ki je tekmovanje končala z močno pozitivnim izplenom sedmih zmag in štirih porazov, je precej moči in energije porabila v dvoboju dodatnih kvalifikacij za glavni del, ko je po srhljivki s 3:2 (10, -7, 7, -8, 6) odpravila komaj 16-letno zelo obetavno Belorusinjo Darjo Trigolos.

Kot zadnji med posamezniki je bil iz slovenskega tabora v igri še Darko Jorgič, ki je kljub zgolj 17 letom kazal najprepričljivejše predstave in prepričal celo Mednarodno namiznoteniško zvezo (ITTF), da ga je na svoji spletni strani predstavila kot enega najlepših presenečenj v Jekaterinburgu. V prvem kolu ga je čakal Rus Aleksej Livencov, ki je v letošnjih 25 dvobojih na tekmovanjih svetovnega formata vpisal 16 zmag in le devet porazov med posamezniki, trenutno pa je tretji najvišje uvrščeni ruski namiznoteniški igralec na svetovni lestvici (na 75. mestu).

Livencov je znal upravičiti vlogo nespornega favorita in se je po dokaj izenačenem obračunu veselil zmage s 4:2 (11, 7, -5, -9, 6, 7). Vprašanje je, kako bi se dvoboj zasukal, če bi prvi niz osvojil mladoletni Zasavčan - ni namreč bil daleč -, sicer pa sta tekmeca valovala: Aleksej je vodil z 2:0 v nizih, Darko je izid poravnal, v končnici pa je 34-letni tekmec, ki je v karieri na kolena spravil tudi namiznoteniško ikono Ma Lina, znal unovčiti izkušnje in streti odpor zadnjega slovenskega predstavnika. Vseeno je Jorgiču lahko v uteho, da je prvenstvo končal s kar desetimi zmagami in le tremi porazi, s čimer je še enkrat več dokazal, da je odlična naložba za prihodnost.

IZIDA

Ženske posamično, 1. kolo

Alex Galič (Slo) : Han Ying (Nem) 0:4 (-8, -2, -6, -2)

Moški posamično, 1. kolo

Darko Jorgič (Slo) : Aleksej Livencov (Rus) 2:4 (-11, -7, 5, 9, -6, -7)