Prva zmaga: brez Rusov v skupini

Žreb lige prvakov: ACH Volley s Poljaki, Nemci in Črnogorci. Favorit v skupini C poljski podprvak Rzeszow.

Objavljeno
29. junij 2014 16.49
Rasto Oderlap 6.6.2014 Ljubljana Slovenija
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Začetni cilj odbojkarjev ACH Volleyja v ligi prvakov je vsako sezono isti: na žrebu skupin se izogniti bajno bogatim in logistično zahtevnim ruskim klubom, kar se jim je posrečilo še sedmo sezono zapored (le v prvi med elito so se udarili z moskovskim Dinamom). Tokrat bo favorit v skupini C poljski podprvak Rzeszow.

Z njim so se Ljubljančani že pomerili v sezoni 2009/10 in dvakrat potegnili kratko, a so doma osvojili častni niz, v gosteh pa celo dva in dragoceno točko. V prejšnji sezoni LP je Rzeszow v četrtfinalnem sosedskem derbiju pokleknil pred Pajenkovim Jastrzebskim, v novi sezoni bo zasedba, v kateri si je doslej kruh služilo pet tujcev, očitno še bolj domača, saj so med štirimi doslej znanimi okrepitvami kar trije Poljaki. Druga tekmeca slovenskih šampionov v skupini C sta na kakovostni ravni ACH Volleyja iz prejšnje sezone, Recycling Berlin je precejšnja neznanka, Budvanska rivijera je že na začetku prestopnega roka ostala brez treh ključnih mož, Marka Bojića, Luke Šuljagića in edinega tujca, Italijana Marca Falaschija.

»V tem tekmovanju ni slabih ekip. Padli smo v zanimivo skupino z zahtevnimi tekmeci. Budva je naš stari znanec, tudi s Poljaki, predstavniki ene najmočnejših lig v Evropi, smo že igrali, Berlin, pri katerem si je doslej kruh služil naš nekdanji igralec Scott Touzinsky, pa je za nas povsem nova ekipa. Verjamem, da bodo fantje pokazali srce, voljo in moč,« je strnil vtise po žrebu prvi mož kluba Rasto Oderlap. Športni direktor Aleš Jerala je bil kratek, a zadosti zgovoren: »Lahko smo zadovoljni, saj je skupina stroškovno sprejemljiva in tekmovalno atraktivna.«

Odzval se je tudi sveži obraz na trenerskem stolčku Tomi Šmuc, ki mu prvi favorit skupine Rzeszow ni neznanka, saj je v sezoni 2010/11 tudi sam nastopal v močni poljski prvi ligi pri Zaksi. »Nisem imel posebnih želja, hotel sem se zgolj izogniti ruskim klubom, saj je pot na vzhod Evrope dolga in vzame veliko moči. Skupina bi bila lahko zahtevnejša, se pa enemu od favoritov, kar Poljaki zagotovo so, ni dalo izogniti. Tudi večkratni nemški prvak Berlin, ki ga sicer ne poznam, je zagotovo kakovosten, Budva pa je naš stari znanec, s katerim se bomo borili za tretje mesto. Najprej bo treba tekmece bolje spoznati, nato fante nanje optimalno pripraviti. Za naše prenovljeno moštvo bo LP velik izziv. Nobeden od tekmecev ni nepremagljiv, vsaj v Stožicah lahko s pomočjo gledalcev zrežiramo tudi kakšno presenečenje,« poudarja Šmuc, ki mu bo – podobno kot že nazadnje v Črnučah – pomagal Primož Dirntiš.