Prvake pred pokalnim polfinalom čaka težak test

ACH Volley, Calcit Volleyball in Panvita Pomgrad pred zaključkom slovenskega pokala še na interligaški izziv.

Objavljeno
04. januar 2016 12.44
Posodobljeno
04. januar 2016 13.00
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Kljub ligaškemu premoru najboljši slovenski moški odbojkarski kolektivi v teh dneh ne počivajo. Pravzaprav imajo takoj po prelomu leta celo živahnejši program kot prej, saj jih ta teden čaka dvojni zalogaj – nastopa v interligi in na finalnem turnirju slovenskega pokala konec tedna v Kamniku.

Odličen test pred nadaljevanjem sezone, ko bo treba popraviti nekoliko slabši vtis iz prve polovice skupinskega dela lige prvakov, čaka slovenske šampione, igralce ACH Volleyja, v sredo, ko bodo v Tivoliju v okviru tretjega turnirja interlige gostili avstrijskega predstavnika med klubsko elito stare celine, zasedbo Hypo Tirola, pri kateri v vlogi prvega podajalca odlično napreduje nekdanji član ljubljanskega kolektiva in sin prvega moža slovenske odbojke, Gregor Ropret. Šlo bo za dvoboj še neporaženih moštev, s tem da so varovanci dr. Bogdana Kotnika v štirih dvobojih oddali en sam niz (pred dnevi Sobočanom), medtem ko so se Innsbružani kar dvakrat – proti zamejski Posojilnici Dob in Calcitu Volleyballu – izvlekli šele po petih nizih. Vendar pa to ni presenečenje, saj Hypo Tirol vlaga skrajne napore v kar najbolj dostojno nastopanje v »skupini smrti« lige prvakov, saj ob boku ruskega in turškega velikana Zenita in Halkbanka drži čudežno drugo mesto z možnostmi celo za napredovanje v izločilne boje.

Ob Ljubljančanih se bodo v soboto in nedeljo na sklepnem turnirju slovenskega pokala predstavili še Krka ter domači Calcit Volleyball in Panvita Pomgrad, ki ju pred tem prav tako še čakata turnirja interlige. Kamničani ga do jutri tudi gostijo, če bodo uspešno preskočili obe hrvaški oviri, pa se bodo zelo približali polfinalu, ki je njihov glavni cilj v tem srednjeevropskem tekmovanju. Trener Marko Brumen je na zadnjih tekmah precej kolobaril z igralci in ponudil tudi nekaj počitka ključnim členom moštva, na katere bo spet resno računal v drugi polovici meseca v dvoboju osmine finala evropskega pokala challenge z Lokomotivom Harkivom. Nenadejano pa je začasno ostal brez obolelega prvega korektorja Tončka Šterna in lažje poškodovanega blokerja Matica Videčnika, predvsem morebitna odsotnost prvega bi se mu konec tedna na zaključnem pokalnem turnirju precej poznala.

Dvojni program pa ta teden čaka tudi odbojkarje Panvite Pomgrada, ki bodo najprej na domačem parketu v interligi gostili avstrijska tekmeca, Posojilnico Dob in Amstetten, nato pa v Kamniku lovili sploh prvo pokalno lovoriko v zgodovini kluba, a jih že v polfinalu čaka najzahtevnejši možni zalogaj – ACH Volley. V interligi Sobočani še ne poznajo zmage, tudi v DP igrajo po sistemu toplo-hladno.

Zato pa manj živahen teden čaka oba ženska predstavnika v interligi, Novo KBM Branik in Calcit Ljubljano, ki sta se tik pred prelomom leta pomerila tudi v medsebojnem dvoboju – še drugič v sezoni so bile po petih nizih uspešnejše Mariborčanke, ki so tako tudi rahle favoritinje v zaključni fazi pokalnega tekmovanja. Pričakovati je, da se bosta zasedbi vnovič med seboj udarili v sobotnem finalu, varovanke trenerja Gašperja Ribiča pa bodo močnejše za novo okrepitev, bolgarsko reprezentantko Slavino Kolevo, ki je v majici z državnim grbom predlani tekmovala tudi na SP v Italiji, nazadnje pa si je kruh služila pri turški Karsiyaki. Njen angažma bo nekoliko razbremenil dosedanji standardni sprejemalki Calcitove začetne šesterke, reprezentantko Moniko Potokar in kapetanko Petro Vrhovnik. Mariborčanke so se sicer že poslovile od evropskih parketov, medtem ko želijo Ljubljančanke dostojno – in morda tudi s kakim osvojenim nizom – skleniti krstno sezono v ligi prvakinj.