Prvenstvo brez norm in presežkov

Atletika: Luki Janežiču največ čestitk v Celju, Agata Zupin še do ene norme.

Objavljeno
24. julij 2017 01.01
Prvenstvo Slovenije. Kopje Ratej Martina. V Celju 23.7.2017[Celje.državno prvenstvo.atletika.RatejMartina]
Saša Verčič
Saša Verčič
Celje – Državno prvenstvo, zadnje tekmovanje pred atletskim vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom v Londonu, ni prineslo presežkov. Torej ne novih norm ne odmevnih rezultatov. Za najboljši dosežek DP je poskrbela Martina Ratej v metu kopja, največ pozornosti pa je na celjskem štadionu AK Kladivar požel Luka Janežič, četudi ni nastopil.

Janežiču je šlo bržčas največ čestitk včeraj v Celju, ne za naslov državnega prvaka, ampak seveda za petkov nastop v diamantni ligi v Monaku, kjer se je kot prvi Slovenec v teku na 400 m spustil pod 45 sekund. Res škoda, da ga letos v njegovi paradni disciplini nismo videli v Sloveniji, a razumljivo, da so zanj pomembnejše druge tekme, kot je bila tudi petkova v Monaku, kjer je bil s časom 44,84 šesti v izjemni konkurenci, v kakršni ni še nikdar tekmoval. Ni veliko manjkalo, da bi bil še mesto boljši. »Res sem si zelo, zelo želel prebiti to mejo, zato mislim, da bo še prišlo za mano, kaj mi je uspelo. Treba je vedeti, da je povsem drugače, ali je ob tvojem imenu osebni rekord s 44 sekundami ali pa 45. Tudi če je to 45,00. Novi čas mi daje povsem drugo perspektivo,« je razmišljal Janežič, ki so ga prireditelji – je član Kladivarja – posebej povabili na oder za zmagovalce in mu izročili simbolično darilo za petkov dosežek. Zdaj se seli na sklepne priprave na Roglo, kjer bo pilil tehniko ter si tako psihično kot telesno odpočil, prihodnji teden pa sledi pot v London. Tam bo njegov prvi cilj še vedno polfinale, se pa vedno bolj približuje tudi finalu ...

Zanimivo, da so maloštevilni gledalci v Celju z veliki zanimanjem pospremili še eno atletinjo, ki ni nastopala oziroma je tekmovala drugje. Tik pred začetkom drugega dneva DP je namreč v finalu EP za starejše mladince na 400 m z ovirami nastopila Agata Zupin, kar so seveda v živo »prenašali« tudi na štadionu Kladivarja. Zupinovi ni veliko manjkalo do zlate kolajne, a tudi srebrna ji je prinesla odličen rezultat, saj je v dveh dneh še drugič izboljšala državni rekord. Včeraj je tekla 55,96 (v soboto 56,52), s tem pa je izpolnila tudi normo za SP, pri čemer je imela že pred tem zagotovljen nastop na 200 m ...

Državno prvenstvo – ki ga je včeraj zaznamoval tudi močan veter – medtem ni postreglo s kakovostnimi rezultati, izjema je Martina Ratej, ki je v metu kopja zmagala s 63,15 metra, v zadnji seriji je vrgla še 62,29. »Z zadnjima dvema metoma sem zadovoljna, saj sta bila za te razmere dobro izvedena. Najprej sem izbrala napačno kopje, ki ga je močan veter takoj ustavil, na koncu pa je bilo veliko bolje. Takšen rezultat bi moral biti ob normalnih razmerah na SP dovolj za finale,« je razmišljala Ratejeva, ki se bo do odhoda v London pripravljala kar v Celju.

Med najbolj razočaranimi je DP končal Robert Renner, ki je bil v skoku s palico s preskočenimi le 540 cm daleč od norme za SP (570). Zanimivo, da je v suvanju krogle nastopil tudi direktor atletske zveze Dejan Dokl (in bil v razvrstitvi za DP četrti, skupno pa peti), četudi ni nastopila v svoji paradni disciplini 400 m, pa je dva naslova – 100 in 200 m – državne prvakinje osvojila Anita Horvat. Novih norm za SP v Celju ni bilo, kar pomeni, da si je neposredno pot v London zagotovilo pet atletov (Janežič, Ratej, Zupin, Horvat, Rok Puhar). »Pričakujemo, da bosta nastopili še Maruša Černjul v skoku v višino in Tina Šutej v skoku s palico, saj norme ni izpolnilo 32 atletinj, tako da je ostalo še kar nekaj prostih mest. Zelo blizu je tudi metalec kladiva Nejc Pleško, malce dlje metalka diska Veronika Domjan. Zadovoljiva številka? Normo je izpolnila peterica in to je naša kakovost,« je ocenil predsednik strokovnega sveta pri AZS Vladimir Kevo. Rok za oddajo prijav je bil sinoči ob 23.59, potniki na SP pa bodo znani danes.