Prvi dan preživel le Bojan Tokič

Evropsko prvenstvo v namiznem tenisu: Alex Galič, Manca Fajmut in Darko Jorgič že izpadli.

Objavljeno
21. oktober 2016 02.14
Janez Porenta
Janez Porenta
Budimpešta – Prvo oviro na namiznoteniškem EP je prvi slovenski loparček Bojan Tokič že preskočil. S 4:1 je odpravil grškega kvalifikanta Konstantinosa Papageorgiouja, igra še ni bila brezhibna. Tekmeca sta nihala, Primorec je denimo v 1. nizu vpisal pet točk in v 4. šest zapovrstjo, Grk v 2. sedem, v 3. pa je zapravil zaključno žogico.

Kot 14. nosilcu Tokiču ni bilo treba v kvalifikacije, kar pa zanj, kot je poudaril selektor Jože Urh, ni bila prednost, prej oteževalna okoliščina: »Nove mize in specifične žogice, ki jih fantje niso vajeni, so uvodoma presenetile igralce in popolnoma razbile ritem igre, zato je moral Bojan paziti, da je pravilno zastavil dnevni trening, saj mu je nasproti stal tekmec, ki se je po treh kvalifikacijskih obračunih že dobro privadil na specifične razmere v dvorani.« Izkušeni Primorec je v ta namen prosta dneva izkoristil za trening s Hrvatom Andrejem Gaćino, ki se mu je očitno obrestoval. Šestkratni grški prvak je bil brez moči, Bojana danes zvečer čaka Finec Benedek Olah.

Skupni imenovalec Tokičevega in Jorgičevega včerajšnjega nastopa sta bila grška tekmeca. Ker je imel torej prekaljeni Novogoričan na nasprotni strani mrežice kvalifikanta, je bilo jasno, da je imel zahtevnejšo nalogo hrastniški najstnik, ki pa se je 27. »loparčka« sveta Panagiotisa Gionisa lotil brez kančka strahospoštovanja, predvsem pa z mirno in trezno glavo, kar navsezadnje potrjujeta dva na razliko dobljena niza. Pravzaprav je Grk, ki je star natanko dvakrat toliko kot Darko (36 let), svojo dominanco potrdil zgolj v zadnjem nizu, v katerem je bliskovito ušel s 6:1 in naposled oddal pičle tri točke.

Po treh vrhunskih kvalifikacijskih nastopih, v katerih ni izgubila niti niza, je bila Alex Galič blizu odmevnemu uspehu tudi na prvi stopnički glavnega turnirja, saj je imela Kitajko s portugalskim potnim listom Jieni Shao, sicer 68. igralko sveta, ob vodstvu s 3:1 v nizih že v žepu, naposled ji je za napredovanje zmanjkal tudi kanček sreče. Dolgoletno delo v sloviti avstrijski akademiji Wernerja Schlagerja, ki ga je nadgradila še s tedenskimi pripravami na Švedskem, zdaj žanje sadove, njena trenutna uvrstitev na svetovni razpredelnici, 148. mesto, pa ni več merodajna.

Tudi druga slovenska predstavnica Manca Fajmut, ki se je v glavni žreb prebila skozi stranska vrata (dodatne kvalifikacije), je naletela na igralko kitajskih korenin – 32-letno Nizozemko Li Jie, ki je že leta 2008 v konkurenci dvojic zmagala na turnirju svetovne serije v Velenju. Prejšnji mesec je zasedala 17. mesto sveta, zato ni čudno, da ji je Ravenčanka odščipnila zgolj 16 točk in ji ni v nobenem nizu prišla niti blizu.