Prvo ime Chris Horner, Jan Polanc prvi mož Lampreja

Na štartu kolesarske dirke Po Sloveniji dva nosilca rožnate majice z letošnjega Gira in pet zmagovalcev etap.

Objavljeno
18. junij 2014 02.56
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Na dirki Po Sloveniji so nastopala ter v etapah in skupno zmagovala že številna zveneča imena svetovnega kolesarstva – od Aleksandra Vinokurova, Stefana Garzellija, Diega Ulissija, Fabia Baldata, Filippa Pozzata, Jana Svorade in Janija Brajkoviča do Vincenza Nibalija –, a tako vrhunske zasedbe, kot je letos, še ni bilo.

Na štartu bosta dva nosilca rožnate majice z letošnjega Gira (Svein Tuft in Michael Matthews) ter štirje zmagovalci etap (ob Matthewsu še Diego Ulissi, Enrico Battaglin in Stefano Pirazzi) ter vrsta izvrstnih hribolazcev. Za mnoge bo slovenska dirka tudi generalka za Tour. Prvo ime bo zagotovo lanski zmagovalec Vuelte Chris Horner, zaradi katerega bo štiridnevni slovenski tour deležen tudi posebne mednarodne medijske pozornosti. Američan se vrača po težki poškodbi, na slovenskih cestah pa želi preveriti, če je že nared za julijski nastop na francoskih. Med štirimi ekipami WorldToura ima najmočnejšo zasedbo Lampre-Merdia s Hornerjem, Pozzatom, Ulissijem, Manuelejem Morijem in Janom Polancem. V ekipi Cannondale so nosilci Matej Mohorič, Kristjan Koren, Damiano Caruso in Elia Viviani, v Katjuši Mihail Ignatjev in Luca Paolini. V Orici GreenEdgeu je favorit za zmago v otvoritvenem kronometru Kanadčan Svein Tuft, za skupno zmago pa Simon Yates, Michael Matthews in Christian Meier.

Tako kot vsako leto bo o zmagovalcu odločala kraljevska etapa na Tri Kralje. Zaključni vzpon je sicer dolg (15,5 km), a ni tako strm (od 4 do 11 %). Posebna past bo že v petkovi drugi etapi (od Ribnice do Kočevja) na vzponu na Strmo Reber (8,5 km s povprečnim naklonom 8,2 %). Jan Polanc je pred dirko vso traso prekolesaril. »Vzpon na Tri Kralje sicer ni tako zahteven, saj sta le dva dela zelo strma. Težavnost vzpona bo naredila celotna etapa, saj je trasa od Rogaške Slatine do ciljnega vzpona zelo razgibana. Prepričan sem, da nobena ekipa ne bo čakala zaključnega vzpona,« je na zadnji novinarski konferenci prirediteljev v Ljubljani razmišljal najmlajši kolesar po imenih in izkušnjah zagotovo prvega moštva letošnje dirke. Polanc bo na štartu številka 1 Lampreja. »Po drugem mestu na lanski dirki je logično, da želim stopiti na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Konkurenca je močna, tako da bo zagotovo še nekaj kandidatov. Tudi Francesco Bongirono, drugi na Zoncolanu, in Tiago Machado, letos drugi Po Murcii in četrti v Kaliforniji. V Lampreju gremo na zmago. Če meni ne bo šlo po željah, pa bo zagotovo dober Ulissi, dvakratni zmagovalec etape na letošnjem Giru, ki se pripravlja za državno prvenstvo. Forma Hornerja je neznanka,« je predstavil svojo vlogo 22-letni Gorenjec v modro-vijoličastem dresu.

Slovenska zasedba bo prav tako vrhunska. Polanc in Mohorič sta postavljena na prvo mesto v svojih ekipah, velike priložnosti pa bodo zagotovo iskali tudi legionarji Borut Božič, Jure Golčer, Gregor Gazvoda in Aldo Ino Ilešič, združeni v reprezentanci Slovenije, ter Grega Bole in Blaž Jarc v svojih moštvih Fantini oziroma NetApp. Domače kolesarstvo bosta na najvišji ravni zastopala Adria Mobil (Hrvat Radoslav Rogina brani lansko zmago) in Radenska z Luko Pibernikom. Trener novomeških kolesarjev Boštjan Mervar se zaveda, da je letos konkurenca precej močnejša, kot je bila lani. Prav tako tudi, da bo kraljevska etapa odločilna. Taktika Adrie Mobila bo narediti dirko težko, s pobegi pa doseči odmevne rezultate. »Slovenska pentlja je najmočnejša dirka, na kateri bomo letos nastopili, zato bomo zelo zadovoljni z vsako uvrstitvijo na zmagovalni oder. Vsa taktika se bo vrtela okrog Rogine. Računal sem tudi na Klemena Štimulaka, ki je prišel z dirke Po Azerbajdžanu v vrhunski formi, a je zbolel,« je predstavil svoj pogled na dirko Mervar, ki ima še vedno največ nastopov na naši največji dirki (dvanajst) in tudi največ etapnih zmag (šest).