Prvo zlato jadro Vasiliju Žbogarju

Na prireditvi Jadralec leta 2016 so okitili še Tino Mrak in Veroniko Macarol, priznanje za življenjsko delo Mirku Bogiću.

Objavljeno
19. januar 2017 00.31
jadralec leta 2016
J. P.
J. P.

Ljubljana - Vasilij Žbogar se na današnji prireditvi Jadralec leta 2016 na Ljubljanskem gradu ni okitil zgolj s priznanjem za najboljšega v minulem letu, temveč je kot prvi v zgodovini prejel tudi zlato jadro Jadralne zveze Slovenije (JZS). Doslej se je kot edini slovenski predstavnik v tej panogi dokopal do olimpijskih odličij, do zadnjega od treh - srebrnega leska - lani v Riu. »Vsem mladim svetujem, naj si postavijo visoke cilje. Sam sem jim eno stopničko, najvišjo olimpijsko, še pustil, prepričan pa sem, da jo bo nekdo dosegel. Hvaležen sem vsem prostovoljcem, ki delajo v klubih in društvih in nam omogočajo, da lahko jadramo,« je poudaril 41-letni član izolske Burje.

JZS, ki združuje 58 slovenskih klubov, je za najboljši jadralki leta izbrala Tino Mrak in Veroniko Macarol (Pirat Portorož). »Po daljšem premisleku sva se odločili, da bova še bolj zagnano potovali na olimpijske igre leta 2020 v Tokiu. Čaka naju še veliko dela, a sem prepričana, da bo trud poplačan,« je pojasnila Mrakova, Macarolove pa na prireditvi zaradi bolezni ni bilo. Nik Pletikos (Portorož), ki je bil na svetovnem prvenstvu v razredu laser radial srebrn, je prejel priznanje za vrhunski dosežek, najobetavnejša jadralca pa sta mladinska svetovna prvaka razreda 29er, Peter Janežič in Anže Podlogar, ki sta se preselila v olimpijski razred 49er. Veliko jadro za življenjsko delo je posthumno pripadlo Mirku Bogiću.