Putin: V športu ni prostora za doping

Ruski predsednik je pozval k ustanovitvi neodvisne komisije, ki bi jo sestavljali ruski in tuji strokovnjaki.

Objavljeno
22. julij 2016 19.07
A. V., STA
A. V., STA

Moskva - Ruski predsednik Vladimir Putin je dan po odločitvi Mednarodnega arbitražnega razsodišča za šport v Lozani (Cas), ki je zavrnilo pritožbo 68 ruskih atletinj in atletov na prepoved nastopov na mednarodnih tekmovanjih in s tem tudi na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, dejal, da v športu ni prostora za doping.

Putin je pozval k ustanovitvi neodvisne komisije, ki bi jo sestavljali ruski in tuji strokovnjaki, ki bi se lotila reševanja dopinške afere, zaradi katere grozi tudi prepoved nastopa celotni ruski olimpijski reprezentanci v Riu.

"Uradno stališče ruskih oblasti, vlade in predsednika je, da v športu ni in ne more biti prostora za doping. Šport mora biti čist, zdravje športnikov pa zaščiteno," je sporočil Putin in dodal, da morajo zdaj tesno sodelovati z Mednarodnim olimpijskim komitejem, Svetovno protidopinško organizacijo (Wada) in mednarodnimi federacijami.

Wada je 18. julija v svojem poročilu ugotovila sistematsko kršitev dopinških pravil v Rusiji in pomoč države pri tem početju, na kar se je tedaj odzval tudi ruski politični vrh. Putin je dejal, da bodo vse, ki jih poročilo bremeni sodelovanja, med lastno preiskavo suspendirali.

Že v ponedeljek je predsednik ruske vlade Dimitrij Medvedjev odpustil pomočnika ruskega ministra za šport Jurija Nagornika, dan pozneje pa je minister za šport Vitalij Mutko suspendiral svojo svetovalko Natalijo Šelanovo, pomočnico direktorja, odgovorno za pripravo športnikov v reprezentanci Irino Rodionovo, pomočnika direktorja raziskovalnega oddelka Abaka Abaljana in in sodelavca v športnem ministrstvu Alekseja Velikodnija, sam pa je po odločitvi Kremlja ostal na položaju ministra.