Rajmond Debevec po porazni prvi seriji dokončno ostal brez Ria

Na EP z zračnim orožjem v Györu je prvi slovenski adut Rajmond Debevec osvojil šele 64. mesto.

Objavljeno
27. februar 2016 16.52
Strelstvo Debevec
Š. Ro.
Š. Ro.

Györ - Slovenski strelec Rajmond Debevec je na evropskem prvenstvu z zračnim orožjem v madžarskem Györu ostal brez devetega zaporednega nastopa na olimpijskih igrah. Odnesla mu ga je porazna prva serija današnje tekme z zračno puško, zadel je namreč le 99,5 kroga. To je bila zanj tudi zadnja možnost za nastop v Rio de Janeiru.

Dobitnik treh olimpijskih kolajn je naposled tekmo končal na 64. mestu s 613,2 kroga. »Prva serija je vselej ključna, nervoza je tedaj največja. Očitno sem si naložil preveliko breme, saj se nikakor nisem uspel umiriti. V nadaljevanju tekme moje streljanje ni bilo v skladu z mojimi željami in pričakovanji, v celoti je bil moj nastop zelo slab,« je po tekmi dejal Debevec.

Od trojice Slovencev je bil najboljši Željko Moičević, ki je s 617,9 zasedel 47. mesto, novinec na evropskem prvenstvu Benjamin Jodl pa je preizkušnjo s 614,9 končal na 59. mestu. Slovenija je v ekipni konkurenci s 1846,0 kroga zasedla 16. mestu, s 1875,7 kroga je slavila Rusija.

»Moj izid je malce pod povprečjem rezultatov, ki sem jih dosegal v zadnjih dveh mesecih. Občutki na strelišču so bili dobri, nisem imel posebne treme, dobrega počutja enostavno nisem izkoristil. V nadaljevanju je bilo tudi nekaj slabih strelov, ki so me na koncu stali boljše uvrstitve,« je po tekmi dejal Moičević, ki se bo že v ponedeljek odpravil na tekmo svetovnega pokala v Bangkok.

Na današnji prvi tekmi z zračno pištolo je Katja Vodeb s 372 krogi zasedla 39. mesto. Z identičnim številom krogov, a manjšim številom sredinskih centrov, je bila mesto za njo Majda Raušl. Ponovno se je izjalovil nastop Petri Dobravec, četrtouvrščena strelka iz Železnikov s svetovnega prvenstva v španski Granadi leta 2014, je zasedla skromno 64. mesto, potem ko je zadela 359 krogov. Slovenija je v ekipni konkurenci s 1103 krogi osvojila deveto mesto, zmagala je Rusija s 1136 krogi.

Na ekipni tekmi v polfinalu

Evropska strelska zveza je na letošnjem evropskem prvenstvu z zračnim orožjem v Györu premierno uvedla dvoboje v mešanih ekipah s puško in pištolo. Slovenija je nastopila na obeh tekmah, odmevnejši izid pa sta dosegla Živa Dvoršak in Željko Moičević, ki sta se s puško prebila do polfinala, nato pa osvojila sedmo mesto. Zmagala je Srbija.

Na mešani ekipni tekmi z zračno pištolo Katji Vodeb in Kevinu Venti iz kvalifikacijskega dela ni uspel preboj v polfinale, v katerem - po strelskih pravilih - nastopa osem ekip. Premierno zlato kolajno v tej disciplini je na Madžarskem prav tako osvojila mešana zasedba iz Srbije.

Tekmovanje v mešanih zasedbah naj bi v kratkem postala tudi olimpijska disciplina, iz programa pa naj bi - vsaj tako je slišati iz krogov blizu Mednarodne strelske zveze (ISSF) in Evropske strelske zveze (ESC) - črtali klasično disciplino malokalibrska puška leže.