Ratej: Ni razloga za paniko

Metalka kopja Martina Ratej po Velenju na miting diamantne lige v Parizu.

Objavljeno
03. julij 2015 17.03
Atletski miting, Martina Ratej Velenje 1.7. 2015
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Na največjem domačem mitingu, v Velenju, je Martina Ratej v preteklosti nastopala zelo dobro, lani je denimo zmagala pred nekdanjo evropsko prvakinjo Lindo Stahl s 66,13. Tokrat je zaostala daleč za tem dosežkom, saj ni presegla niti 60 metrov, kar upa, da ji bo uspelo danes, na četrti postaji diamantne lige, v kateri še čaka na prvo točko.

Zanimivo, na velenjskem mitingu je bila na papirju ena osrednjih disciplin ženski met kopja z Ratejevo in Marijo Abakumovo, a je ostalo zgolj pri napovedih o zanimivem dvoboju. Medtem ko v drugih disciplinah, ki so bile v ospredju, rezultati niso izostali – Sandra Perković je denimo disk vrgla 67,23 metra, Tomasz Majewski kroglo 20,26 m, Ivana Španović je v daljino skočila 680 cm –, je za žensko kopje veljalo ravno obratno. Orodje v celotni tekmi niti enkrat ni poletelo prek 60 metrov, najbolj se je tej meji približala Abakumova (59,85), najboljša slovenska atletinja je zmogla le 57,77 metra, kar je bilo dovolj zgolj za 4. mesto.

Tako se ji je v šestih nastopih že četrtič zgodilo, da je kopje obstalo pod 60 m – njen najboljši rezultat v poletnem delu je 62,59 z mitinga diamantne lige v Oslu, v zimskem pa 65,75 s Ptuja, kar je še vedno četrti met leta –, nič čudnega, da se je po zadnjem poskusu le nemočno prijela za glavo. Njena serija (54,28, 56,93, 57,77, 55,72 in vmes dva prestopa) je bila zares borna. Resda s trenerjem Andrejem Hajnškom formo načrtujeta v bistvu le za svetovno prvenstvo, ki ga bo v drugi polovici avgusta gostil Peking, a kljub temu to niso rezultati, kakršnih sta se nadejala. Velikega razočaranja pa v Velenju kljub temu ni bilo. »Ne, preprosto zato, ker treniram na vso moč, intenzivnosti vadbe ne spuščamo. Pričakovala sem sicer rezultat nad 60 metrov, a za to delam preveč tehničnih napak. Ne sestavim pravega meta, prehitro izvržem kopje, ni prave kinetične povezave, zato poskusi niso takšni, kot bi si želela,« je pojasnila Ratejeva ter dodala, da ni vzrokov za skrbi.

»Po 14 dneh napornih treningov sem zelo utrujena. Resda so bile želje v uvodnem delu vendarle višje od teh rezultatov, a ko si bom odpočila, bo kopje 'odletelo'. Izkušnje iz prejšnjih let kažejo, da meti zelo poskočijo, ko zmanjšam napornost treningov. Do svetovnega prvenstva je skoraj še dva meseca, časa je dovolj, zato ni razloga za paniko,« je še dodala 33-letnica, s katero se je strinjal tudi njen trener Hajnšek, ki je vzrok za zadnja dva slaba rezultata (še 59,21 na finalu atletskega pokala v Celju) pripisal tudi lažji poškodbi desne, torej metalne rame. »Vsak rezultat pod 60 metri ima realno pojasnilo, prav v tem času pa smo tako ali tako pričakovali krizo. Težava je, ker je imela Martina zelo visoke cilje tudi v diamantni ligi, a to je že navzkrižje interesov, da si želiš vrhunsko formo na najpomembnejši tekmi leta in še vso sezono iz polnega treninga,« je dejal Hajnšek ter razkril, da je bilo že na četrtkovem treningu vse veliko bolje in je igraje presegla 60 metrov.

Ker je Ratejevi ponavadi zelo dobro šlo prav do domačega mitinga, nato pa so začeli rezultati padati, se zdaj nadeja, da bo letos zgodba obratna, po možnosti že danes na četrti postaji diamantne lige, v kateri je lani osvojila skupno 2. mesto, letos pa je še brez točke, ki jo prinaša uvrstitev med najboljšo trojico. »Osvojitev točke je vsekakor cilj,« je še poudarila Ratejeva, ki bo imela tudi v Parizu zelo močno konkurenco (tri najboljše z lestvice 2015, Sunette Viljoen, Kimberley Mickle in Kara Winger, zmagovalke vseh treh uvodnih preizkušenj, Huihui Lu, Christina Obergföll ter Margarita Dorožon, za povrhu pa še olimpijska prvakinja in svetovna rekorderka Barbora Špotakova).

Vrhunec današnjega večera bi moral biti moški tek na 100 metrov z Usainom Boltom, a je Jamajčan nastop odpovedal – tako kot v Lozani – in kot razlog navedel poškodbo noge, jasno pa je, da se zanj ta sezona razpleta daleč od pričakovanj.