Ratejeva brez prave konkurence

Slovenska metalka kopja Martina Ratej prepričljivo prva na atletskem mitingu za svetovni izziv v Ostravi.

Objavljeno
18. junij 2014 03.08
Martina Ratej Celje 28. julij 2013
S. V., šport
S. V., šport
Ostrava – Premočno je zmagala najboljša slovenska metalka kopja Martina Ratej na mitingu za svetovni izziv v Ostravi. V zadnji seriji ji je uspel met 64,45, s katerim je najbližjo zasledovalko, Srbkinjo Tatjano Jelača, za sabo pustila več kot za štiri metre. Je pa tudi res, da ni nastopila prva favoritinja Barbora Špotakova.

Dvoboj med domačinko Špotakovo in Ratejevo je bil eden tistih, ki so jih prireditelji mitinga še posebej izpostavljali, a olimpijska prvakinja je morala zaradi težav s slepičem nastop zadnji hip odpovedati, Slovenka pa je tako ostala brez prave konkurence. Resda je Nemka Katharina Molitor na sobotnem mitingu diamantne lige v New Yorku kopje vrgla slabih 62 metrov, a včeraj je bila daleč od tega (58,68), rezultat prek 60 m je tako dosegla le še Jelača.

S slabšo zasedbo se Ratejeva ni obremenjevala, pred očmi je imela pač le čim večjo daljavo, saj ta pogosto pove več kot uvrstitev. Z izjemo neveljavnega poskusa v peti seriji je njeno kopje vsakič poletelo prek 60 metrov – 61,20; 61,73; 62,52; 61,49 in 64,45 –, ne pa tudi prek želenih 65, ki jih je presegla na uvodni tekmi diamantne lige v Dohi, kjer je tudi zmagala. »Seveda sem zadovoljna predvsem z zadnjim metom, a tudi pri tem so bile še rezerve, lahko bi šlo še dlje. Pri izmetu imam namreč tehnične težave, zato je samo enkrat letos prišlo do presežka, torej daljave prek 65 metrov, treba bo še delati, da jih bo več. Je pa bila moja tekma na visoki ravni, vsi dosežki prek 60 metrov so zelo spodbudni tudi za kvalifikacije evropskega prvenstva, v katerih bi lahko s takšno predstavo vse dvome o finalu rešila že s prvim metom. Upam, da se bodo nastopi do Züricha le stopnjevali,« je ocenila in se ozrla k najpomembnejši tekmi leta Ratejeva.

Konec tedna jo sicer v Estoniji že čaka nov nastop, in sicer reprezentančni na evropskem ekipnem prvenstvu 1. lige, kjer bo njen glavni cilj, da za Slovenijo osvoji čim več točk. Z zmago, seveda.