Razloge za poraz spet iskali drugod, le pri sebi ne

Oberstdorf v boju za SP 2021 prepričljivo premagal Trondheim in Planico. Slovenci znova zelo razočarani.

Objavljeno
11. junij 2016 03.11
V dolini pod Poncami so uradno odprli sodoben Nordijski center Planica, 11. decembra 2015 [Planica,odtvoritev,Nordijski center Planica]
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Cancun – Planica je tudi v tretjem poskusu, da bi dobila organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, potegnila kratko – pravzaprav najkrajšo, potem ko je na jubilejnem 50. kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Mehiki prejela vsega dva glasova. Najboljše smučarske skakalce in tekače ter nordijske kombinatorce bo februarja 2021 gostil Oberstdorf, ki ga je podprlo enajst od sedemnajstih članov predsedstva FIS.

»Prehoditi smo morali dolgo pot od Cape Towna (2008), prek Antalye (2010), Kangwonlanda (2012) in Barcelone (2014), do letošnjega Cancuna, da smo v petem poskusu vendarle spet dobili nordijsko SP. Naše veselje je zato zdaj nepopisno,« je bil kajpak dobro razpoložen Franz Steinle, predsednik Nemške smučarske zveze, potem ko je Gian-Franco Kasper, prvi mož FIS, razkril, da bo Oberstdorf po letih 1987 in 2005 tretjič priredil svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

»Kot organizatorji bomo skušali leta 2021 nadaljevati tam, kjer smo končali pozimi 2005. Mnogi so bili mnenja, da smo takrat – kar zadeva izvedbo tekmovanja – letvico postavili neverjetno visoko. Po tem se bomo ravnali že pri pripravah za svetovno prvenstvo v poletih 2018. Niti najmanj ne dvomim, da bosta obe prireditvi pozitivno vplivali na razvoj nordijskih panog ne le na regionalni, temveč tudi na državni in mednarodni ravni,« je še poudaril 64-letni Nemec.

V planiškem taboru, ki je na volitvah zaostal tudi za Trondheimom (4 glasovi), niso skrivali razočaranja, razloge za neuspeh pa so znova iskali povsod drugod, le pri sebi ne. »V neformalnih pogovorov je bilo mogoče zaznati, da je bila naša predstavitev najboljša, vemo pa, da to ni edini argument. Pri odločanju se upošteva marsikaj: razne prijateljske naveze, velikost države, proračuni in očitno je bila tudi tokrat velikost pomembnejša od srca, strasti in vztrajanja pri organizaciji,« je razmišljal Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije.

V prvi izjavi je bil očitno še tako pod vtisom poraza, da je pri zadnjih besedah popolnoma prezrl štiri zaporedne neuspešne kandidature Oberstdorfa v letih 2008, 2010, 2012 in 2014. Prav zaradi teh je bilo po svoje tudi za pričakovati zmagoslavje največjega zimsko-športnega središča in mesta na skrajnem jugu Nemčije. »Oberstdorf je vložil svoje srce v kandidaturo. Tamkajšnji prireditelji imajo velikanske izkušnje z izvedbami tekmovanj za svetovni pokal in svetovno prvenstvo, zato nimam prav nobenih dvomov, da bodo februarja 2021 odlično opravili svoje delo,« je ocenil Kasper, ki se že zelo veseli tudi prvenstva v smučarskih poletih leta 2020 v Planici.

»S sodobno letalnico in izjemno podporo navijačev bo Planica zagotovo pripravila novo nepozabno prireditev,« je še dejal 72-letni Švicar, čigar besede pa so bile za slovensko odpravo v Cancunu (mimogrede: stroški obeh kandidatur so znašali 272.000 evrov) zgolj slaba tolažba. Ob letalnem spektaklu so si pač močno želeli tudi organizacijo nordijskega SP. »Razočaran sem predvsem zato, ker smo največ upov polagali v nordijsko svetovno prvenstvo in ker vemo, da smo odličen kandidat – tako po organizacijski plati, kot po infrastrukturi, entuziazmu in srcu. Malo nas sicer tolaži, da bomo imeli prvenstvo v poletih leta 2020, najpomembnejše pa je, da nam ne bo zmanjkalo upanja, poguma in volje ter da bomo v prihodnosti končno enkrat dobili tudi svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah,« pa je izjavil planiški ambasador Franci Petek.

Za to, da ga bodo nekega dne dejansko dobili, pa bodo morali očitno v dolini pod Poncami in okrog nje še marsikaj postoriti. Zlasti na področju infrastrukture (cesta Rateče-Planica) in nočitvenih kapacitet, dokončno urediti tekaške proge in na njih prirediti tudi kakšno preizkušnjo najvišje ravni na daljših razdaljah, spraviti pod streho tekmo za svetovni pokal v nordijski kombinaciji ... Da potem pristojni pri FIS res ne bodo več našli prav nobene dlake v jajcu.