Rdeč karton protidopinških agencij ruskemu športu

Združenje NADO je pozvalo pristojne, naj Rusiji začasno izrečejo prepoved sodelovanja na sleherni športni aktivnosti.

Objavljeno
11. januar 2017 15.19
curs anaboliki
J. P.
J. P.

Dublin - Vodje 19 državnih protidopinških agencij (NADO) so pozvali pristojne organe, naj gostiteljici nogometnega svetovnega prvenstva prihodnje leto Rusiji izrečejo prepoved sodelovanja na sleherni športni aktivnosti, dokler država ne bo vzpostavila ustreznega protidopinškega programa, piše STA. V izjavi po zasedanju v Dublinu so podpisniki pozvali tudi Svetovno protidopinško agencijo (WADA), naj prevzame preiskavo več kot 1000 ruskih športnikov, domnevno vpletenih v od države podprt in vóden sistemski doping. Te številke je razkrilo razvpito McLarnovo poročilo. Ta čas preiskavo vodi Mednarodni olimpijski komite (MOK), ki pa po mnenju NADO svojega posla ne opravlja korektno.

Po mnenju združenja bi morala WADA začeti tudi preiskavo športnih zvez, ki se spopadajo z obširnimi dokazi o dopingu in prikrivanjem njegove zlorabe. Združenje NADO - zasedanja so se udeležile tudi ZDA, Nemčija, Francija in Japonska - dopušča možnost, da bi ruski športniki, ki uspešno opravijo vse dopinške preiskave, tekmovali pod nevtralno in ne pod rusko zastavo. Ruska vlada sicer zanika obstoj sistemskega dopinga, vodja ameriške protidopinške agencije Travis Tygart pa je po zasedanju poudaril, da bi morali Rusom odvzeti izvedbo največjih športnih dogodkov vključno z mundialom 2018.

»Z najboljšimi željami po čistem športu in čistih športnikih upamo, da bo naš predlog padel na plodna tla in pomagal športu prebroditi črne čase in se zasukati v svetlejšo prihodnost. Če si to res želimo, moramo sprejeti nujne ukrepe na čelu s tem, da se vsem odgovornim za sistemski doping v Rusiji izreče prepoved športnega udejstvovanja in da odgovarjajo za svoja dejanja. Zadnje čase se vse več mednarodnih športnih zvez spopada z obširnimi dokazi o zlorabi in prikrivanju dopinga ruskih športnikov, zato WADA pozivamo, naj nadzoruje preiskavo in usrezno ukrepa,« so zapisali pri NADO.

Predlog prepovedi se nanaša tako na nastope ruskih športnikov kot na izvedbo dogodkov, nanj so se kajpak že odzvali v Rusiji. »Združenje bi se moralo bolj ukvarjati z analizo vzorcev urina in manj s politiko. Ljudje, ki bi se morali ukvarjati z medicino, dajejo politične izjave. Zahteva NADO je izrazito politična. Vnovič ponavljam: ruski šport je med najbolj čistimi na svetu. Toda trend je postal, da so Rusi krivi za vse. Storili bomo vse za zaščito naših športnikov, prepričan pa sem, da večina športnih organizacij ne bo mešala politike in športa,« je poudaril podpredsednik vlade Vitalij Mutko, hkrati tudi prvi mož ruske nogometne zveze in predsednik organizacijskega odbora mundiala 2018.