Maratonko Rito Jeptoo čaka dveletna prepoved nastopanja

Kenijska atletinja Rita Jeptoo je zaradi zlorabe eritropoetina prejela dveletno prepoved nastopanja.

Objavljeno
30. januar 2015 15.26
Posodobljeno
30. januar 2015 15.26
USA-BOSTON/MARATHON
N. G., Delo.si
N. G., Delo.si

Nairobi - Prepoved za eno najboljših maratonk na svetu, Rito Jeptoo, je danes potrdila kenijska atletska zveza. Jeptoojeva je bila pozitivna na testiranju izven tekmovanj septembra lani, uporabljala je prepovedani eritropoetin.

Jeptoojeva, ki je v bogati karieri slavila tudi na prestižnih maratonih v Chicagu in Bostonu, je prejela minimalno kazen, zahtevano s strani Mednarodne atletske zveze (IAAF). Če bi na dopinški kontroli padla po 1. januarju letos, bi ji grozila kar štiriletna prepoved.

Triintridesetletna kenijska atletinja je v zadnjih dveh sezonah dvakrat zmagala v prej omenjenih ameriških mestih, s čimer je v seštevku svetovnega maratonskega združenja zbrala 100 točk. S tem bi v skupnem seštevku zmagala in prejela nagrado v višini 500 tisoč dolarjev.

»Rita Jeptoo ne bo smela nastopati dve leti. Kazen velja od 30. oktobra 2014 do 29. oktobra 2016. Kazen smo izrekli na podlagi analize vzorcev A in B, ki so pokazali prisotnost eritropoetina,« je kazen utemeljil direktor kenijske atletske zveze Isaac Mwangi.

Jeptoojeva je najbolj uspešna kenijska atletinja, ki je bila pozitivna na dopinškem testu. Poleg prepovedi nastopanja bo morala vrniti tudi dober milijon ameriških dolarjev, kolikor je z nagradami zaslužila na maratonih od leta 2013.