Roglič za ped prekratek v Izoli

Novomeški kolesarji so se taktično ušteli na VN Izole.

Objavljeno
02. marec 2015 09.46
Kolesarsko dirko za Veliko nagrado Izole je dobil Avstrijec Gregor Muhllberger (D) ekipa TFSW, pred Slovencem Primožem Rogličem (L) iz Adria Mobila in Italijanom Paolom Ciavatto, iz ekipe D'Amico Bottecchia. Izola, Slovenija 1.marca 2015.
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Izola – Kolesarji Adrie Mobila so imeli za kakovostni razred VN Izole najmočnejše moštvo in moža v karavani 178 kolesarjev, vendar so se taktično ušteli. Namesto da bi do konca dirkali na Marka Kumpa, so v zadnji tretjini dirke menili, da je Primož Roglič boljši adut.

A je bil neizkušeni nekdanji skakalec na smučeh v šprintu dvojice za las prekratek. Enaindvajsetletni Avstrijec Gregor Mühlberger (Felbermayr Simplon Wels) je bil bolj moder, predvsem pa kolesarsko bolj pretkan. »Nisem klasični šprinter, ustrezajo pa mi šprinterski razpleti v manjših skupinah. Počakal sem na svoj trenutek,« je komentiral razplet kolesar iz Spodnje Avstrije, ki mu je bila to šesta zmaga na dirkah koledarja UCI.

Muhlberger in Roglič sta kronala pobeg peterice kolesarjev že v prvem krogu 160 km dolge preizkušnje po slovenski Istri. Peterka je napadla na prvem od štirih vzponov na Belveder iz Strunjana, nato pa v visokem ritmu kolesarila do konca. Kako močan je bil, najbolje pove povprečje 40,953 km/h. V predzadnjem velikem krogu je glavnina precej zmanjšala prednost, a se je na polovici ustavila. To se je zgodilo, potem ko je na vzponu na Valeto počila zračnica prvemu favoritu Kumpu. Novomeščani so prvo zasledovalno skupinico, ki jo je vodil Matej Mohorič, ujela, nato pa ocenili, da je čas za Rogličev napad. Dva kroga pred ciljem je na vzponu na Belveder pospešil, vendar pa se dobrega hribolazca Mühlbergerja na izolskih krogih ni mogel otresti.

»Vzpon na Belveder je bil prekratek, spust in ravninski del izolskega kroga pa sta bila predolga, da bi ohranil minimalno prednost,« je pojasnil nemoč v zaključni akciji kolesar iz Kisovca pri Zagorju. Za organizatorje prve pomladne dirke v Sloveniji in številne gledalce pa je bilo drugo mesto slovenskega kolesarja pravšnja nagrada.