Rojstni dan, ki ga Carlsen ne bo pozabil

Norvežan Magnus Carlsen v pospešeni igri vendarle ubranil naslov svetovnega prvaka.

Objavljeno
01. december 2016 23.54
Georg Mohr, Miha Hočevar
Georg Mohr, Miha Hočevar
New York – Kakšen dan za Magnusa Carlsena! Letošnji trideseti november si bo Norvežan zagotovo zapomnil za vse življenje: na svoj 26. rojstni dan je namreč dobil doigravanje v dvoboju za naslov svetovnega prvaka in vsaj še za dve leti ubranil primat najboljšega.

Doigravanje je bilo nadvse zanimivo. Sergej Karjakin, ki se je v New Yorku predstavil kot trd igralec in v klasičnem šahu po desetih remijih ter po eni dobljeni in izgubljeni partiji »izsilil podaljšek«, je s svojo taktiko nadaljeval tudi v pospešenem šahu. A kaj ko je tukaj, ob položaju na šahovnici, zelo pomemben dejavnik tudi čas. Carlsen je igral hitreje in ko je Rusu začelo primanjkovati časa, praviloma tudi aktivno.

Karjakin je še nekako preživel v prvih dveh partijah, nato pa ga je v tretji (najprej so bile predvidene štiri partije v pospešenem šahu) partiji Magnus zlomil. V izenačenem položaju je žrtvoval kmeta, dobil neprijetno pobudo in jo zlahka izkoristil, potem ko je Karjakin kar nekaj potez povlekel v zadnjih sekundah.

Četrta partija je bila le še formalnost. Karjakin je potreboval zmago s črnimi figurami, tega scenarija pa v pripravah očitno niso predvidevali. Sicilijanka je naletela na čvrst zid, obupne poskuse aktivne igre pa je Carlsen izkušeno gasil, dosegel velikansko prednost, dvoboj pa dokončno zaključil z elegantno žrtvijo dame – 9:7. Zaslužena zmaga kljub predstavam, ki so številnim navijačem parale živce.

»Če kdo misli, da je bilo enostavno, je zdaj čas, da se spusti nazaj na Zemljo. Boj je bil čudovit. Na koncu je bila zame prednost tudi to, da mi v zadnji partiji v klasičnem šahu zaradi belih figur ni bilo treba toliko razmišljati kot Karjakinu. Tudi glava mi je na koncu delala bolje kot prej. Zamisel, da igrava štiri partije namesto le ene ter da je igra pospešena, me je osvežila,« je Carslen povedal ob zmagoslavju, s katerim je zaslužil 600.000 evrov. Ob tem so šle hitro tudi v pozabo vse napake, ki jih je naredil v New Yorku.

Norvežani lahko spet brez zadržkov častijo svojega šahovskega genija, ki ga primerjajo z Garijem Kasparovom. Ni še ujel legendarnega Rusa, a je na pravi poti. Rusi so resda izgubili šahovsko »hladno vojno«, a so na poraz Karjakina, ki je z 12 leti postal najmljaši velemojster na svetu (Carlsenu je to uspelo pri 13 letih), gledali tudi pozitivno. Norvežan se je z njim namučil bolj kot prej dvakrat v dvoboju z Visvanatanom Anandom. Leta 2013 je Carlsen proti branilcu naslova iz Indije potreboval 10 partij za zmago, leto kasneje pa je Norvežan naslov ubranil v 11 partijah.

»Odločilne partije sem odigral zares slabo. Po 12 partijah v klasičnem šahu mi ni uspelo narediti preskoka v pospešeno igro. To obvladam bolje, kot sem pokazal tokrat. Carlsen je skakal z ene otvoritve v drugo, vmes sem nekajkrat pozabil na svojo pripravo. Pripravil sem se na veliko različic, ampak morda bi bilo bolje, da bi imel svežo glavo. Morda je bila to moja največja napaka. V pospešenem šahu moraš biti v dobri formi in jaz nisem bil,« je ob koncu dvoboja, ki mu je navrgel okoli 400.000 evrov nagrade, povedal Karjakin, ki bo naslednjo priložnost za naskok na Carlsenov prestol morda (najprej se mora prebiti skozi kandidatski turnir) dobil leta 2018.