Roku Drakšiču bron na EP

Slovenski judoist Rok Drakšič je na uvodni dan evropskega prvenstva v Čeljabinsku osvojil bronasto medaljo.

Objavljeno
26. april 2012 18.35
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Čeljabinsk – V slovenskem judoističnem zastopstvu so imeli že uvodni dan evropskega prvenstva v Čeljabinsku razlog za slavje, za katerega je poskrbel Rok Drakšič, ki se je ovenčal z bronasto kolajno v kategoriji do 66 kilogramov in na ta način ponovil uspeh izpred dveh let s prvenstva stare celine na Dunaju.

Na poti do tretjega mesta je 25-letni Grižan premagal Romuna Laszla Szokeja (5:0), Izraelca Golana Pollacka (10:0), Gruzinca Šalvo Kardavo (10:0) in Madžara Miklosa Ungvarija (10:0), edini poraz pa mu je v četrtfinalu prizadejal Poljak Tomasz Kowalski (0:7).

»Vedel sem, da sem dobro pripravljen, jasno mi je bilo tudi, da me lahko samo napake ustavijo na poti do kolajne. Po težkih uvodnih treh borbah, ki so mi pobrale precej moči, mi je šlo nato v repešažu in dvoboju za bron sijajno. Najbolj sem vesel zmage nad Ungvarijem, trikratnim evropskim prvakom in dobitnikom treh odličij na SP, ki sem se mu povrhu oddolžil za poraz na evropskem prvenstvu na Dunaju. Ta uspeh je toliko slajši, ker mi je Miklos pred dvema letoma poškodoval ramo, s to kolajno sem dobil potrditev, da sem – kar zadeva poletne olimpijske igre v Londonu – na pravi poti,« se je po novem podvigu smejalo Drakšiču, ki je moral še včeraj teči po ulicah Čeljabinska, da se je znebil zadnjih »odvečnih« gramov.

Petra Nareks (do 52 kg) je tekmovanje končala na devetem mestu, potem ko je morala po zmagi nad Poljakinjo Zuzanno Pawlikowsko (10:0) priznati premoč Španki Lauri R. Gomez (0:7). »Izgubila sem, več nimam za povedati,« je bila po porazu vidno potrta 29-letna Žalčanka. Razočaranja nista skrivala niti Ana Tatalovič (do 57 kg) in Matjaž Trbovc (do 60 kg).

Medtem ko je 23-letno Bežigrajčanko, novinko na članskem EP, po pičlih petnajstih sekundah na hrbet vrgla precej izkušenejša Azerbajdžanka Kifajat Gasimova (0:10), sicer bronasta s SP v Rotterdamu '09 in evropska podprvakinja iz Tampereja '06, je leto mlajši judoist celjskega kluba Z'dežele Sankaku že po 40 sekundah potegnil krajšo v dvoboju z Gruzincem Amiranom Papinašvilijem (0:10) in prav tako kot Tatalovičeva ostal brez uvrstitve.

Jutri bodo slovenske barve v dvorani Traktor branili Vlora Bedžeti, Urška Žolnir (obe do 63 kg), Raša Sraka Vukovič (do 70 kg), Sašo Jereb (do 73 kg) in Aljaž Sedej (do 81 kg).