Roman Dobnikar ostaja predsednik atletske zveze

Na sedemurni seji volilne skupščine dozdajšnjemu prvemu možu AZS štiriletni mandat.

Objavljeno
07. december 2016 00.34
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana - Potem ko je slabo leto dni opravljal delo na mestu predsednika Atletske zveze Slovenije, je Roman Dobnikar včeraj dobil tudi "pravi", štiriletni mandat. Na več kot sedemurni redni seji volilne skupščine je po kar nekaj burnih razpravah premagal protikandidata Andreja Kociča. Od 61 volilnih upravičencev, ki so oddali svoji glas, jih je bilo za Dobnikarja 43.

Slovenska atletika se nahaja v zelo pomembnem obdobju. Niti njeni najstarejši spremljevalci ne pomnijo, da bi bila kakšna volilna seja skupščine tako zasedena, kot je bila včerajšnja, ko je bila konferenčna dvorana v prostorih AZS preprosto premajhna za vse navzoče. Oba kandidata sta s svojimi najožjimi podporniki dodobra aktivirala volilno telo - klubov je sicer 67, ob tem pa še pet združenj, a januarja je denimo za Dobnikarja glasovalo le 26 delegatov ob eni neveljavni glasovnici -, peturna (naporna) razprava pred glasovanjem, ki jo je Janez Aljančič označil za eno najtežjih sploh, pa je pokazala in potrdila, da je slovenski atletski prostor močno razdeljen.

Eno glavnih vprašanj včeraj je bilo, ali si atletika želi stare(jše) obraze, na čelu katerih je Dobnikar, ki je bil pred prevzetjem predsedniškega mesta tudi član upravnega odbora, ali nove(jše), ki jih predstavlja Kocič. Slednji, sicer predsednik uprave zavarovalnice ERGO, namreč v atletiki doslej ni deloval, tudi za upravni odbor je predstavil povsem nova imena, kot je dejal pred slabima dvema mesecema na novinarski konferenci, si bodo morali ti ob izvolitvi "kupiti vozovnico" z nekaj tisoč evri. Finance so seveda eno najpomembnješih področij in prav tu (četudi je bilo v zadnjih dneh kar nekaj udarcev pod pasom) sta kandidata najbolj snela rokavice. Predvsem Kocič, ki se je pohvalil tudi s svojim preteklim delom v gospodarstvu, saj da to govori zase. Dobnikar je bil veliko bolj zadržan, Kocič je precej lažje upravljal s številkami in denimo mirno ocenil, da AZS potrebuje dodatnih 200.000 € ter da jih lahko zagotovi. Prav tako je Dobnikarja "špinknil", da Petrola, iz katerega prihaja, ni med sponzorji zveze ... Novi-stari predsednik je na drugi strani poudaril, da dobro ve, kaj je trženje in kako pomembni so sponzorji, ter da so pogodbe s starimi sponzorji obnovljenje, nekaj naj bi bilo še novih. "Če bi bila s tega vidika pred vrati katastrofa, ne bi kandidiral," je zatrdil ter poudaril, da so se zadeve v slovenski atletiki od njegovega februarskega prevzema funcije umirile, da doslej ni bilo točke, ki je ni izpolnil, da pa seveda v manj kot letu dni ni mogel narediti vsega, kar si želi, saj je bil njegov program že od začetka osredotočen na petletni mandat.

Da si zasluži dodatna štiri leta, je bil prepričan, in po sedmih urah mu jih je skupščina tudi namenila, je pa rezultat dočakalo veliko, veliko manj predstavnikov, kot jih je sejo začelo ... Štiriletni mandat mu bo začel teči 15. januarja.