Ropret: Postopoma do novih uspehov

Prvi mož Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret bo spomladi, še drugič, kandidiral za predsedniški stolček.

Objavljeno
04. februar 2016 15.18
J. P.
J. P.

Ljubljana - Pred dnevi je Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) Sloveniji dodelila izvedbo svetovnega prvenstva za mlajše članice, ki ga bosta poleti prihodnje leto gostila Ljubljana in Maribor. Za vodstvo Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) je to nova potrditev, da so njegove usmeritve prave, hkrati je izpolnilo še enega od zastavljenih ciljev.

»Očitno dejstvo je, da mednarodni odbojkarski organizaciji, torej FIVB in CEV, opazujeta, ocenjujeta in spoštujeta naše delo na organizacijskem področju. Za našo zvezo je dodelitev izvedbe prvenstva velik uspeh, predvsem pa izpolnitev enega od nujnih pogojev, ki nas vodijo h glavnemu zastavljenemu cilju - kandidaturi za organizacijo evropskega prvenstva za člane leta 2019,« poudarja predsednik OZS Metod Ropret. Zveza se sicer v minulem letu lahko pohvali z osmimi uspešno izpeljanimi projekti v dvoranski odbojki in odbojki na mivki, ki so potekali pod okriljem Evropske odbojkarske zveze (CEV). Pred Slovenijo sta po številu organiziranih dogodkov le Turčija z dvanajstimi in Grčija z desetimi.

Pred OZS pa so najprej letošnje kvalifikacije za evropsko prvenstvo v kategoriji U20 za moške v Novi Gorici, v juniju bo na sporedu še turnir svetovne lige za moške v Ljubljani. Obenem bo v metropoli tudi letos mogoče spremljati vrhunsko odbojko na mivki, jeseni pa kvalifikacije za žensko evropsko prvenstvo v Mariboru.

»Reprezentancam skušamo zagotoviti čim več nastopov na domačih tleh, vendar vedno v okviru naših finančnih zmožnosti. Zavedamo se, da tekmovanja, ki jih naši odbojkarice in odbojkarji odigrajo doma, praviloma prinašajo boljše rezultate, ti pa pripomorejo k vse večji prepoznavnosti in razvoju odbojke pri nas. Sploh mladim je veliko lažje igrati doma. Je pa projektov zares veliko, prinašajo nove izzive, a se za zdaj organizacijsko lotevamo le tistih, za katere vemo, da smo jih sposobni izpeljati. Vsako leto smo bolje organizirani in kljub temu, da bo organizacija turnirja svetovne lige za nas doslej največji organizacijski projekt, sem prepričan, da ga bomo uspešno izpeljali.«

Kljub temu, da je odbojka pri nas zdaj v razmahu in da se OZS lahko pohvali z izpolnjevanjem zastavljenih ciljev in uspehi na področju organizacije, vodstvo zveze zadanih okvirjev ne želi prestopiti. »Trenutni razmah in vse večjo priljubljenost odbojke pri nas je treba izkoristiti, a hkrati ostati previden. OZS si pretirano velikih zgodb še vedno ne more privoščiti. Še vedno smo namreč v postopku sanacije finančnega stanja, zato se stvari lotevamo postopoma in se v ničemer ne želimo prenagliti. V letu 2015 nam je kljub temu, da smo uspešno izpeljali vse načrtovane aktivnosti, uspelo zmanjšati dolg, enaki so načrti za letos. Začrtanih okvirjev zagotovo ne bomo prestopili,« je še dejal Ropret, ki bo spomladi znova, še drugič, kandidiral za predsednika OZS.

»Na eni od kandidatur na letošnji skupščini bo zagotovo tudi moje ime, a skupščina je vedno izraz volje klubov. Sam imam še dovolj ambicij, ki jih želim izživeti, in ciljev, ki bi jih rad izpolnil. V štirih letih, odkar sem na čelu OZS, me je delo v odbojki posrkalo vase in se mu z veseljem predajam, saj me to izpolnjuje. S tem, kar smo s sodelavci dosegli v tem času, sem zelo zadovoljen. Ko pogledam nazaj, so sicer stvari, ki bi jih želel narediti bolje, z današnjim vedenjem bi kakšno stvar naredil tudi nekoliko drugače. A po drugi strani je vse to tudi naložba za naprej. Sem pa zelo zadovoljen, da imam ob sebi ljudi, ki verjamejo v moj program in ki so pripravljeni ob meni delati še naprej. Tudi zaradi njih me ni strah novih izzivov.«