Rudolf ogrel Amela Tuko za prvo kolajno BiH

Po dveletni odsotnosti zaradi poškodb David Rudisha do drugega naslova svetovnega prvaka v teku na 800 metrov.

Objavljeno
26. avgust 2015 01.47
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Peking – Bosna in Hercegovina je bila včeraj na nogah. Ljudje so se zbirali po ulicah, opremljeni z navijaškimi pripomočki, gorele so bakle. Ne, niso proslavljali kolajne na velikem tekmovanju v eni od ekipnih panog, ampak so slavili atleta Amela Tuko. BiH je pritekel prvo atletsko kolajno na svetovnih prvenstvih, bronasto na 800 metrov.

Rojaki ne najdejo več presežnikov, s katerimi bi še lahko polaskali čudodelcu Tuki, ponos veje na vse strani. Ni čudno, saj je 24-letnik osvojil prvo atletsko kolajno za BiH na velikih tekmovanjih – olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih –, prav tako gre za prvo odličje s SP v olimpijskih športih. Bron v Pekingu sicer ni bil nepričakovan, je pa odlična pika na i sezoni, v kateri je zelo resno opozoril nase. Le dobra dva tedna po nastopu na našem največjem mitingu v Velenju je namreč zmagal v preizkušnji diamantne lige v Monte Carlu, in to s časom 1:42,51, ki je še vedno najboljši v tej sezoni, na večni lestvici pa 32., četrti v Evropi … Skozi kvalifikacije se je sprehodil – v zdaj že prepoznavnem slogu, ko večji del teče v ozadju, nato pa tekmece prehiteva enega za drugim z odličnim finišem –, v finalu pa ni bil kos Davidu Rudishi in Adamu Kszczotu, pri čemer je imela osmerica nekoliko olajšano delo, ker je bil že v polfinalu diskvalificiran branilec naslova Mohammed Aman, drugi z letošnje lestvice Nijel Amos pa prepočasen.

Tudi naslov svetovnega prvaka pred finalom za Tuko ni bil izključen, a brona ni bil zato nič manj vesel. »To je uresničenje sanj. Počutim se izjemno. To je prva kolajna za mojo domovino, zelo sem srečen in ponosen, ne le zaradi sebe, ampak zaradi vseh mojih ljudi. Morda bi bilo sicer še bolje, če bi od začetka držal ritem vodilnih, a tudi z bronom sem več kot zadovoljen,« je vrelo iz »diamanta« iz BiH, ki je sicer dober prijatelj slovenskega tekača Žana Rudolfa, s katerim se je pred finalom na pomožnem štadionu tudi ogreval, v prihodnje pa naj bi atleta večkrat moči združila na treningih.

Pri Tuki je vsekakor zelo zanimivo, da se s tekom ukvarja šele dobrih šest let, in še to po naključju, ko ga je na »majhnih olimpijskih igrah« v Zenici opazil tamkajšnji trener Halid Sedić. Bil je dijak 3. letnika srednje šole, danes je morda celo najboljši športnik BiH. »Glede na to, da nimam veliko izkušenj z največjih tekmovanj, je to seveda izjemen dosežek. Šest let treninga v atletiki ni veliko in ta sezona pomeni zelo veliko za naslednjo, za nadaljevanje kariere, za vse nove izzive. Moja najboljša leta še prihajajo, veliko dela me še čaka na vzdržljivosti in hitrosti,« ima še veliko prostora za napredek novi junak BiH, ki bi lahko prihodnje leto znova pisal zgodovino športa v domovini – na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Včerajšnji finale na 800 metrov je sicer pomenil veliko vrnitev svetovnega rekorderja Davida Rudishe. Po poškodbi kolena, zaradi katere je bilo ogroženo tudi nadaljevanje njegove kariere in zaradi katere je moral izpustiti dve sezoni, si je spet povrnil naslov prvaka, ki ga je moral v Moskvi 2013 predati brez boja. »Zame je zelo pomembno, da sem po dveh letih poškodb in razočaranj zmagal. Imel sem nekaj dvomov, saj me je ob vsakem treningu hitrosti bolelo koleno. Sem niti nisem pripotoval v vlogi favorita, kar mi je zelo ustrezalo, saj sem se na ta način izognil pritisku, večja pozornost je bila usmerjena na druge tekmovalce,« si je oddahnil Rudisha, ki je še v začetku meseca doživel poraz na kenijskih kvalifikacijah za nastop na SP, na katerih ga je premagal Ferguson Rotich, včeraj četrtouvrščeni.

V Pekingu pa se je končala vladavina Sandre Perković v metu diska. Zmagovalka na zadnjih treh EP, OI 2012 in SP 2013 je morala priznati premoč Kubanki Denii Caballero. »V vrhunski formi sem, nikdar nisem bila bolje pripravljena in izgubila sem svetovni naslov,« je ocenila Hrvatica, ki pa je bila vendarle zadovoljna s srebrom, saj si ga je zagotovila šele v zadnji seriji.

Danes bodo na SP razdelili novih pet kompletov kolajn, vrhunec pa bo moški tek na 400 metrov. V kvalifikacijah na 200 m bosta nastopili tudi Slovenki Maja Mihalinec in Sabina Veit. Moški so v tej disciplini pri polfinalu, če se bodo današnji teki razpletli po pričakovanjih, pa bo jutri sledil še drugi veliki obračun med Usainom Boltom in Justinom Gatlinom.