Rusi pred najbolj črnim dnevom svojega športa

Zaradi domnevne zlorabe prepovedanih sredstev med ZOI 2014 WADA zahteva prepoved nastopa Rusije v Braziliji.

Objavljeno
19. julij 2016 00.07
In this photo taken Saturday, March 8, 2014, Russian President Vladimir Putin, foreground, watches downhill ski competition of the 2014 Winter Paralympics in Roza Khutor mountain district of Sochi, Russia, as Russia's sports minister Vitaly Mutko stands
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Ljubljana − Večkrat se gora zatrese, nato pa se ne zgodi nič posebnega. Toda po zasedanju Svetovne protidopinške organizacije (WADA) se je sprožil izjemno močan plaz. Ruska reprezentanca je namreč pred najhujšim ukrepom v dolgi olimpijski zgodovini.

Zaradi dokazov o dopingu za ZOI 2014 v Sočiju pri WADA predlagajo prepoved udeležbe ruskih športnikov in funkcionarjev na bližnjih olimpijskih in paraolimpijskih igrah.

Odkar so Rusi dobili organizacijo iger, pri njih dotlej prvih zimskih, je bilo na dlani, da bodo storili vse tako za tekmovalni kot tudi organizacijski uspeh. V spektakel so vložili več kot 50 milijard dolarjev, kar je z naskokom največ v zgodovini bodisi poletnih bodisi zimskih olimpijskih iger, zapletov ni bilo, navzočim je dogodek ostal v spominu kot brezhiben, varen in prav zanimiv zaradi toplih februarskih dni ob Črnem morju kot tudi prave snežne zime na smučarskih prizoriščih v gorskem svetu. Domača reprezentanca pa je zadovoljno zaokrožila igre kot prva na lestvici dobitnic kolajn − zbrala jih je 33, med njimi je bilo 13 zlatih. Sledila ji je Norveška (26 kolajn, 11 zlatih), sicer najuspešnejša dežela v zgodovini zimskih iger.

Do tu vse lepo in prav. A ni minilo prav veliko časa, ko so se že pojavili sumi o zlorabi nedovoljenih sredstev domačih športnikov v boju za omenjene kolajne. Prav podrobno pa je o njih, najprej ameriški javnosti v časniku New York Times, pred dvema mesecema spregovoril Grigorij Rodčenkov, nekdanji vodja protidopinškega laboratorija v Moskvi. Dejal je, da si je precej ruskih reprezentantov v Sočiju ob vednosti vodilnih državnih funkcionarjev, zlasti z ministrstva za šport, pomagalo z dopingom.

Pri WADA so se lotili temeljite raziskave, njen vodja Richard McLaren, sicer kanadski strokovnjak za področje prava v športu, pa je v včerajšnjem sporočilu z nekaterimi navedbami zdrznil svet športa, zlasti pa Rusijo. Tudi Thomas Bach, prvi mož Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), ki so mu nekateri že večkrat očitali pretirano prijateljevanje z ruskimi funkcionarji in tudi predsednikom Vladimirjem Putinom, se ni mogel izogniti šoku.

»Ta preiskava zdaj predstavlja precedenčni napad na popolnost športa in olimpijskih iger,« je sinoči omenil Bach in se vzdržal napovedi o kazni, predvsem pa uresničitvi sklepa omenjene protidopinške organizacije, ki je v sedmih točkah strnila dogajanje. Med njimi je bila najbolj vidna prav prva, v kateri so zapisali: »Mednarodni olimpijski in Mednarodni paraolimpijski komite sta dolžna, v skladu s svojimi pravilniki, prepovedati prihod športnikov, ki zastopajo Rusijo.«

Kaj se bo danes dogajalo na MOK, je zelo težko napovedati, toda tako jasnega stavka, kot so ga zapisali pri WADA, ne bo preprosto ignorirati. Ruse motijo predvsem pomanjkljivi podatki, češ da tisti, ki zdaj zahtevajo prepoved njihove poti v Rio de Janeiro, nikogar med grešniki iz Sočija niso imenovali.

O tem pa je nato sinoči pisal tudi sam predsednik države Vladimir Putin, ki je med drugim v sporočilu za javnost omenil: »Prosimo komisijo WADA, naj predstavi bolj popolno, objektivno in na dejstvih utemeljeno informacijo tudi za pomoč ruskim organom, ki bodo brez kakršnih koli dvomov delovali po zakonu. Nikdar nismo skrivali: doping mora izginiti iz športa! Gre za ogrožanje zdravja in življenja športnikov.« A obenem je tudi zapisal, da se boji vpletanja politike na športno sceno kot tudi obtoževanja ruskih olimpijcev po navedbah posameznika s škandalozno preteklostjo.

Kakšna bo usoda športne velesile, kar zadeva prihajajoče OI, bo menda znano danes, a očitno dokazovanju, obrambam obtoženih, zapletom in obrazložitvam še zdaleč ne bo konca. Pri WADA obenem tudi zahtevajo odstop ruskega ministra za šport Vitalija Mutka ter obenem predlagajo Svetovni nogometni zvezi (FIFA), naj oceni njegovo vlogo pri organizaciji naslednjega svetovnega prvenstva v Rusiji 2018. Pri tem pa se že pojavljajo sumi, da ne gre več za sankcije grehov iz Sočija, temveč za igro širših političnih razsežnosti.