Ruska dopinška mreža kot nekdaj vzhodna Nemčija?

Dokumentarec nemške televizije ARD je ruske športne oblasti obtožil sistematične zlorabe dopinga.

Objavljeno
04. december 2014 13.39
OLYMPICS/
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Düsseldorf - V svetu vrhunskega športa je v zadnjih dneh veliko prahu dvignil dokumentarec na nacionalni nemški televizijski mreži ARD in vrgel novo senco na uporabo prepovedanih sredstev. Avtorji dokumentarnega filma so namreč ruske športne oblasti obtožili sistematične zlorabe dopinga, ob čemer naj bi šlo za podoben sistem delovanja zlorab kot v nekdanji vzhodni Nemčiji, skrivni program pa naj bi se izvajal zlasti v atletiki.

Kot trdijo avtorji dokumentarca, v Rusiji obstaja skrivni dopinški program, ki vključuje skrbni in sistematični sistem zlorab dopinga, ob hkratnem skrbno izdelanem sistemu korupcije pri najvišjih športnih in protidopinških oblasteh v tej držav za prikrivanje kršitev in zlorab v športno prepovedanih snovi za povečevanje vzdržljivosti in moči. Sistem zlorab sta, kot trdijo avtorji dokumentarca, omogočila tako pomanjkljiv dopinški nadzor v moskovskem laboratoriju ko tudi pomanjkljiv nadzor Mednarodne atletske zveze (IAAF).

Za podkrepitev dokazov o zlorabah dopinga v Rusiji so avtorji dokumentarca uporabili metode prikritega snemanja pogovorov, obtožbe pa so oprli na pričanje dveh žvižgačev, nekdanjega uslužbenca ruske protidopinške agencije Vitalija Stepanova in njegove žene Julije Stepanove, suspendirane tekačice na srednje proge, ki so ji prepovedali tekmovanja zaradi neskladij v biološkem potnem listu. »Začrtanih ciljev ni mogoče doseči brez dopinga. Prisiljen si se dopingirati, tako to gre v Rusiji. Če hočeš osvajati kolajne, potrebuješ pomoč. Ta pomoč so doping, prepovedane snovi,« je za ARD dejala Stepanova.

Ob obtožbah se je že zganila IAAF in napovedala, da bo skrbno proučila vse navedbe iz dokumentarca. Da gre za resne obtožbe, pa so  prepričani tudi pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK), ki bo bržkone sprožil tudi lastno preiskavo. Oglasili so se tudi pri Svetovni protidopinški agenciji (WADA), njeni predstavniki so zagotovili, da bodo sprožili vse nujne ukrepe za preiskavo v dokumentarcu predstavljanih spornih vprašanj.

Avtorji dokumentarca so za mnenje o zadevi povprašali direktorja ruske protidopinške agencije Nikito Kamajeva, ki je obtožbe označil za smešne: »Obtožbe, da smo v zameno za prejeti denar zamenjali vzorce ne temeljijo na resničnih dejstvih. Vsi atleti, ki so predstavili takšne obtožbe, so bili v preteklosti že vpleteni v kršitve protidopinških pravil in zdaj so se obrnili na novinarje in jim govorijo zgodbice, čeprav se vsi, ki se resno ukvarjamo s športom lahko ob tem takšnih trditvah le smejimo.«