Ruska olimpijska usoda ostaja negotova

Mednarodna atletska zveza ni prekinila suspenza. Rusi še vedno kršijo protidopinška pravila.

Objavljeno
11. marec 2016 21.56
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – Svetovno dvoransko prvenstvo, ki ga bo v drugi polovici prihodnjega tedna gostil Portland, bo prvo večje tekmovanje, na katerem zaradi sistematične uporabe dopinga ne bodo smeli nastopiti ruski atleti. Ogrožen ostaja tudi njihov nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, saj mednarodna zveza (IAAF) na dvodnevnem zasedanju ni prekinila suspenza.

Potem ko je novembra IAAF za nedoločen čas suspendirala rusko atletsko zvezo z vseh tekmovanj – po poročilu in priporočilu neodvisne komisije pri svetovni protidopinški agenciji WADA, ki je proučevala sistematični doping v Rusiji –, ji je nato tudi naložila številne spremembe, ki jih mora vpeljati. A se napotkov (ne glede na to, da so odstopali najpomembnejši možje tega škandala) v Rusiji očitno ne držijo, na kar so pred kratkim opozorili tudi v dokumentarnem filmu na nemški televizijski postaji ARD, torej taisti, na kateri so prvotno razkrili, kako v Rusiji »proizvajajo« zmagovalce. V nedeljo so namreč v polurnem dokumentarcu postregli z dokazi, da se prav veliko ni spremenilo, da trenerji, ki so bili suspendirani zaradi dopinga, v odročnih krajih še vedno opravljajo svoje delo in še vedno svojim atletom dajejo prepovedana poživila. Pri ARD tudi trdijo, da hranijo dokaze o tem, da novi vodilni v protidopinški ruski agenciji, ki naj bi poskrbeli za »očiščenje«, atlete opozarjajo, kdaj bodo morali na dopinško kontrolo.

»Ko uradna oseba atleta obvesti o prihajajoči dopinški kontroli z namenom, da bi se lahko izognil pozitivnemu testu, morajo temu slediti disciplinski ukrepi. To je treba proučiti, zelo smo skeptični glede vsega, kar se dogaja. Glede na trenutno poznavanje razmer ruski atleti ne bi smeli nastopiti na olimpijskih igrah v Riu,« je jasen predsednik združenja nacionalnih protidopinških organizacij Joseph de Pencier, nad novim dokumentarnim filmom ARD je zaskrbljen tudi Dick Ponud, soavtor novembrskega poročila WADA, prav tako Rune Andersen, nekdanji direktor WADA, v tem primeru pa vodja posebne skupine, ki je proučevala reforme v Rusiji. In tam ne kažejo dovolj volje za hitro uvajanje nujnih sprememb.

»Še zelo veliko dela bo potrebnega za izpolnitev zahtevanih pogojev,« je poudaril Andersen, čigar poročilo je bilo najpomembnejša točka dvodnevnega zasedanja sveta IAAF. Kazen Rusiji torej ostaja do nadaljnjega, ni pa še vsega konec glede olimpijskih iger (za katere je sicer norme treba izpolniti do 11. julija, medtem ko bodo atletska tekmovanja v Riu de Janeiru od 12. do 21. avgusta), saj bo svet IAAF o tem ponovno odločal na izrednem sestanku maja. »Moje delo ni, da na OI spravim čim več atletov. Naloga sveta je, da poskrbi, da gredo na OI le čisti tekmovalci. Glede ruskih atletov na OI danes nismo sprejeli nobene dokončne odločitve, o tem se bomo spet pogovarjali maja, dotlej pa čaka Rusijo še kar nekaj dela,« je pojasnil predsednik IAAF Sebastian Coe, ki je ob tem izpostavil še pet zelo kritičnih držav glede dopinga – najbolj sta Etiopija in Maroko, poleg njiju pa še Kenija, Ukrajina in Belorusija.