Ruski vrh o dopinški aferi, MOK o izključitvi z OI 2016

Thomas Bach je zatrdil, da ruskih športnikov zaenkrat ne bodo izločili z OI. Vitalij Mutko pri predsedniku Vladimirju Putinu.

Objavljeno
11. november 2015 11.58
ATHLETICS-CORRUPTION-RUSSIA-STATEMENT
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Moskva - Dopinška afera v ruski atletiki je močno šokirala globalno športno sceno, vsak dan s seboj nove pretrese. Sinoči je zaradi obsežnega poročila o zlorabi prepovedanih sredstev, odstopil šef ruskega protidopinškega laboratorija Grigorij Rodčenkov, ki mu je svetovna agencija (WADA) odvzela licenco. 

To je danes potrdil tudi ruski športni minister Vitalij Mutko, ki je njegov odstop sprejel, danes pa bo na to temo tudi sestal predsednikom Vladimirjem Putinom. Med drugim bosta razpravljala morebitni izključitvi Rusije z olimpijskih iger 2016. Mutko pravi, da si nekateri želijo namerno pokvariti ugled Rusije. »Nekateri bi pridobili tako da bi se znebili neposrednih tekmecev na igrah, drugi tako, da uničijo ugled naše države,« je minister dejal ruskim medijem in poudaril, da bi športniki v tem primeru postali nedolžne žrtve zaradi tistih, ki kršijo pravila. 

Suspenz in izključitev vseh športnikov, ne le atletov, sicer priporoča 335 strani dolgo poročilo o zlorabah kar 1417 vzorcev, ki so se dolga leta dogajale v ruskem špotu. Putin je obtožbe že označil za neutemeljene, Rusija pa bo uradni odziv podala jutri.

MOK miri strasti

Kljub grožnjam po izključitvi, pa je Mednarodni olimpijski komite (MOK) danes sporočil, da za zdaj ruski olimpijski nastopi niso ogroženi. Predsednik Thomas Bach je napovedal, da so torej lahko ruski športniki, razen atletov, usoda katerih je v rokah krovne svetovne zveze IAAF, še mirni. Olimpijske igre v Rio de Janeiru 2016 se jim, obljublja predsednik Bach, ne izmikajo, če bodo v Rusiji sodelovali pri vseh preiskavah in protidopinških projektih.

»Za zdaj potekajo preiskave samo v atletiki. Zveza bo potem ukrepala in povlekla ustrezne poteze, če bo potrebno,« je dejal Bach, ki ostaja prepričan, da bodo stvari potekale gladko. »Prepričan sem, da bo Rusija sodelovala in dosegla, da bodo njeni športniki spoštovali mednarodno določena protidopinška pravila, da se bodo lahko udeležili iger.«