Ratejeva s prvega mesta po tretjo zmago

Atletika: Martina Ratej prvi slovenski adut na zimskem pokalu v metih.

Objavljeno
11. marec 2015 20.58
Martina Ratej na seji Izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (IO OKS) v Ljubljani, Slovenija 24.decembra 2014.
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Potem ko se je za večino atletov zimska sezona končala z dvoranskim EP v Pragi, je vrhunec tega dela za tekmovalce v metalskih disciplinah še pred vrati. V soboto in nedeljo bo namreč Leiria gostila evropski zimski pokal v metih, slovenska reprezentanca pa ima posebej v Martini Ratej zelo močnega aduta.

Tako kot je bila slovenska reprezentanca za Prago mešanica izkušenih tekmovalcev in tistih, ki prihajajo, velja enako tudi za odpravo na Portugalsko, kjer se bodo sicer atleti merili v dveh kategorijah, absolutni in do 23 let. Sestavljajo jo namreč Martina Ratej (kopje; rojena leta 1981), Veronika Domjan (disk; 1996), Barbara Špiler (kladivo, 1992), Claudia Štravs (kladivo; 1994), Matija Kranjc (kopje; 1984), Matija Muhar (kopje; 1996), Nejc Pleško (kladivo; 1992) in Blaž Zupančič (krogla; 1995). Kot je že v navadi, naš najboljši atlet, metalec kladiva Primož Kozmus ne bo nastopil, saj zimske sezone ni v njegovem koledarju. V tej mladi ekipi je kar četverica letos dosegla osebne rekorde, čim več teh je cilj tudi v Leirii, kjer bo med člani nastopila le četverica, Pleško in Kranjc ter Špilerjeva in Ratejeva. Kranjc, ki je lani na evropskem prvenstvu v Zürichu z 80,46 metra dosegel tudi državni rekord, letos v rokah nima še nobenega tekmovalnega meta. »Starejši ko sem, lažje mi je trenirati. Če ne bi imel v zadnjem času nekaj težav s komolcem, bi napovedal kar normo za svetovno prvenstvo v Pekingu, tako pa mislim, da bi moral vsaj nadaljevati, kjer sem lani končal. Torej pri 77 metrih, so pa prve tekme pri vseh precejšnje uganke,« je razmišljal Kranjc, ki se v zimskem delu ni podal na trening v tople kraje, a kot je ugotavljal, se zadnje obdobje po temperaturah ne razlikuje prav veliko od lanskega poletja …

O prvem imenu naše reprezentance pa seveda ni nikakršnega dvoma. Martina Ratej je namreč odlično odprla sezono in je ta čas s 65,75 metra vodilna na svetovni lestvici. Resda veliko Evropejk še ni nastopalo, a najboljša slovenska atletinja je za sabo pustila tudi svetovno podprvakinjo, Avstralko Kimberley Mickle (63,87), glavna tekmica Ratejeve pa naj bi bila v soboto Nemka Linda Sthal. Slovenka je na tem tekmovanju zmagala že dvakrat, lani je bila tretja, vsaj top 3, če ne še tretjič 1. mesto, pa je njen tokratni cilj. »Kar se uvrstitve tiče, so cilj vsekakor stopničke, želja je tudi zmaga, glede daljav pa bi se rada približala 65 metrom. Upam, da bom pokazala čim več stalnosti, čeprav bo na koncu pač štel le najboljši met. Tekma na Ptuju je pokazala, da sem dobro pripravljena,« pravi lani skupno druga v diamantni ligi, ki je tudi malce presenečena nad takšnim začetkom, ko je pokazala šest tehnično enakih metov. »Pričakovali smo met nad 63 metri, za daljavo prek 65 metrov pa se mora vendarle veliko stvari postaviti na pravo mesto. Tokrat se je, četudi treningi niso napovedovali tako zelo dobre tekme. Sicer pa so že lanski treningi v zimskem delu kazali podobno, a sem se potem lažje poškodovala in so bili rezultati nekoliko slabši,« je izpostavila Ratejeva, ki je novembra sicer dopolnila 33 let, a kljub temu s trenerjem Andrejem Hajnškom poudarjata, da je v zadnjem obdobju osebnostno dozorela, odrasla, bolj je sproščena in neobremenjena, mozaik pa se ob tem lepo zlaga.

Seveda pa je najpomembnejša poletna sezona in po Leirii Ratejeva pričakuje padec rezultatov, na te daljave naj bi se potem spet vrnila maja, z diamantno ligo. »Upam, da bo potem forma držala do konca avgusta in svetovnega prvenstva, eden od ciljev sezone pa bo gotovo tudi osebni rekord,« je še dodala članica celjskega Kladivarja, ki je po odličnem začetku poletne sezone in zmagi na diamantni ligi v Dohi osebni rekord pričakovala tudi že lani, a za zdaj njena najboljša znamka ostaja iz leta 2010, prav tako iz Katarja (67,16).