S kolajno demantirali in osupnili selektorja

Namizni tenis: Slovenci po senzacionalni četrtfinalni zmagi nad Švedi danes v polfinalu ekipnega EP z Nemci.  

Objavljeno
16. september 2017 02.21
Janez Porenta
Janez Porenta
Luxembourg – Pred začetkom ekipnega EP v namiznem tenisu je selektor Jože Urh zatrjeval, da njegova zasedba še ni zrela za kolajno. A Bojan Tokič, Darko Jorgič, Deni Kožul in Jan Žibrat so ga mojstrsko demantirali in se s četrtfinalno zmago nad favoriziranimi Švedi že dokopali vsaj do brona.

Dve točki je prispeval Bojan Tokič, ki stopnjuje formo, eno pa najobetavnejši evropski igralec Darko Jorgič, ki ni kazal strahospoštovanja do debelo desetletje in pol starejšega in dosti višje rangiranega tekmeca Pära Gerella, ki pred tem v četrtfinalu ni dobil priložnosti. Sploh četrti niz je sodil v učbenike, mladi Hrastničan se ga je lotil hladnokrvno, v slogu največjih asov.

»Po kolajnah na košarkarskih, odbojkarskih prvenstvih in v posamičnih športih še odličje v tako globalnem športu, kot je namizni tenis. Ne vem natančno, kaj se nam dogaja. Do polfinala smo se dokopali prek velesile Švedske, ki jo reprezentance iz našega dela Evrope težko premagujejo. Zdaj pa jo je izločila zasedba z le enim izkušenim možem, drugi med člani nastopa šele drugo leto, tretji je letos iz mladinske preskočil v člansko konkurenco,« je doseženo osupnilo tudi selektorja Urha.

»To je bila naša edinstvena priložnost, ki se morda ne bo nikdar več ponovila. Bili smo neobremenjeni, brez pritiska, nihče nas ni resno jemal, kar smo odprtih rok izkoristili. Zdaj bo težje, na nas bodo gledali drugače in bomo mi v vlogi nekakšnih favoritov,« je dodal selektor in še enkrat podčrtal, da v Luksemburgu zmaguje Slovenija kot ekipa, ne zgolj prvi as Tokič, čeravno sta za vsak uspeh v izločilnih bojih njegovi dve točki domala nujni.

Vseeno pa si Urh ne dela iluzij, da bi lahko Slovenci spisali še eno, polfinalno senzacijo proti velikim Nemcem: »Realno nimamo možnosti. Predvsem gremo še enkrat dokazat, da znamo igrati vrhunski namizni tenis, Nemci, ki nam za nameček – kar kažejo medsebojni dvoboji – niti ne ustrezajo, bodo bržkone premočni. Dosti pove že to, da ima Bojan še najboljši izkupiček proti nekdanjemu prvemu loparčku sveta Timu Bollu, a ga je ugnal le dvakrat ali trikrat.«