S Korenom bo Nibali prihranil 30 odstotkov moči

Pomočniki sedemkrat manj plačani kot šampioni, a brez njih nihče ne bi zmagal Toura, Gira in Vuelte.
Objavljeno
29. junij 2012 16.55
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana - Kristijan Koren bo že tretje leto na Touru pomočnik oziroma garač, ki bo predano delal za svoje nadrejene v karavani. V Liquigasu bodo to Vincenzo Nibali in Peter Sagan, morda celo tudi že počasi oveneli Ivan Basso. Vsi trije so si ga zelo želeli v ekipi, ker vedo, kako predan pomočnik je, predvsem pa se zavedajo njegove izjemne kakovosti, ko je treba narekovati ritem.

Čeprav so v senci velikih in so v ospredju, ko televizijske kamere mirujejo, pa so pomočniki eden od temeljev kolesarske taktike. Na ravninskih delih skrbijo, da ob morebitnih padcih ali drugih nesrečah kapetana priključijo karavani s čim manj škode. Skrbijo, da ritem dirke in hitrost ne skačeta iz ene skrajnosti v drugo, da ni napadov, predvsem pa v zavetrju držijo svoje najboljše.

V normalnih ravninskih etapah dobro vodeni kapetani ohranijo od 25 do 30 odstotkov moči, v nasprotnem vetru pa tudi 40 odstotkov! V gorskih etapah je ta prihranek manjši - pri hitrosti 20 km/h od 5 do 10 odstotkov. Koren bo levje delo opravil v prvem tednu letošnjega Toura, ko bo moral skrbeti, da Nibali in Basso varno premostita vse čeri evropskega severa v Belgiji in Bretaniji, Saganu pa pomagati v bitki za etapne zmage. Bolj stresno bo zagotovo čuvati Nibalija, ki ga imajo za največjega tekmeca dvojcu favoritov Wigginsu in Evansu, zelo težko pa pomagati Saganu, letos zmagovalcu štirih etap na kalifornijskem in treh na švicarskem touru, ki štarta na zeleno majico.

»Vem, kaj je moje delo na Touru in kaj me čaka. Če bo vse šlo po klubskih načrtih, bom na Elizejskih poljanah popolnoma izčrpan. O morebitnem pobegu ali kakšni drugi akciji sploh ne razmišljam. Delal bom to, kar mi bodo naročili,« se Koren noče ukvarjati z nobeno drugo mislijo, kot biti predan pomočnik sicer sedemkrat in več bolje plačanim šefom v ekipi, ki se zelo dobro zavedajo, da brez Korena (nekoč Gorazda Štanglja) in njemu podobnih garačev ne morejo osvajati lovorik na največjih dirkah. Svoje ambicije je 25-letni kolesar iz Budanj udejanil že na dirki Po Sloveniji z zmago v vožnji na kronometer in tretjim mestom v skupnem seštevku. Odlično dirkanje doma ga je seveda zelo motiviralo. Čeprav je v dobri formi v vožnji na čas (Po Sloveniji je na povsem ravninski progi 19 km dolgo traso prekolesaril s povprečno hitrostjo 52 km/h), pa o Tourovih 100 kilometrih »ure resnice« (za favorite seveda) ne razmišlja. Edina priložnost, da naredi nekaj zase, bo prolog oziroma 6,1 kilometra dolgi kronometer v Liegeu. Lahko ga odpelje brez zadržkov oziroma z maksimalno hitrostjo in tveganjem. Proga je sicer polna ostrih ovinkov in tehnično ne preveč zahtevna, a nevarna. Pisana je na kožo močnim specialistom, kakršna sta Fabian Cancellara in Tony Martin.