S Korenom bo Nibali prihranil 30 odstotkov moči

Pomočniki sedemkrat manj plačani kot šampioni, a brez njih nihče ne bi zmagal Toura, Gira in Vuelte.

pet, 29.06.2012, 15:00

Tour v številkah

Na Touru bo nastopilo 198 kolesarjev iz 32 držav, med njimi tudi štirje Slovenci. Dirko bodo prenašali v 190 držav, akreditiranih pa je 2300 novinarjev iz 320 medijev. V živo naj bi dirko videlo več kot 12 milijonov ljudi. Največ - skoraj 80 odstokov je domačinov. Bonifikacij za prva tri mesta v etapah ni. Zmagovalec bo dobil 450.000, najslabše uvrščeni pa 400 evrov. Etapna zmaga je vredna 8000 evrov. Dirko bo varovalo 14.000 žandarjev, 9000 policistov in več kot 1000 varnostnikov.

Ljubljana - Kristijan Koren bo že tretje leto na Touru pomočnik oziroma garač, ki bo predano delal za svoje nadrejene v karavani. V Liquigasu bodo to Vincenzo Nibali in Peter Sagan, morda celo tudi že počasi oveneli Ivan Basso. Vsi trije so si ga zelo želeli v ekipi, ker vedo, kako predan pomočnik je, predvsem pa se zavedajo njegove izjemne kakovosti, ko je treba narekovati ritem.

Čeprav so v senci velikih in so v ospredju, ko televizijske kamere mirujejo, pa so pomočniki eden od temeljev kolesarske taktike. Na ravninskih delih skrbijo, da ob morebitnih padcih ali drugih nesrečah kapetana priključijo karavani s čim manj škode. Skrbijo, da ritem dirke in hitrost ne skačeta iz ene skrajnosti v drugo, da ni napadov, predvsem pa v zavetrju držijo svoje najboljše.

V normalnih ravninskih etapah dobro vodeni kapetani ohranijo od 25 do 30 odstotkov moči, v nasprotnem vetru pa tudi 40 odstotkov! V gorskih etapah je ta prihranek manjši - pri hitrosti 20 km/h od 5 do 10 odstotkov. Koren bo levje delo opravil v prvem tednu letošnjega Toura, ko bo moral skrbeti, da Nibali in Basso varno premostita vse čeri evropskega severa v Belgiji in Bretaniji, Saganu pa pomagati v bitki za etapne zmage. Bolj stresno bo zagotovo čuvati Nibalija, ki ga imajo za največjega tekmeca dvojcu favoritov Wigginsu in Evansu, zelo težko pa pomagati Saganu, letos zmagovalcu štirih etap na kalifornijskem in treh na švicarskem touru, ki štarta na zeleno majico.

»Vem, kaj je moje delo na Touru in kaj me čaka. Če bo vse šlo po klubskih načrtih, bom na Elizejskih poljanah popolnoma izčrpan. O morebitnem pobegu ali kakšni drugi akciji sploh ne razmišljam. Delal bom to, kar mi bodo naročili,« se Koren noče ukvarjati z nobeno drugo mislijo, kot biti predan pomočnik sicer sedemkrat in več bolje plačanim šefom v ekipi, ki se zelo dobro zavedajo, da brez Korena (nekoč Gorazda Štanglja) in njemu podobnih garačev ne morejo osvajati lovorik na največjih dirkah. Svoje ambicije je 25-letni kolesar iz Budanj udejanil že na dirki Po Sloveniji z zmago v vožnji na kronometer in tretjim mestom v skupnem seštevku. Odlično dirkanje doma ga je seveda zelo motiviralo. Čeprav je v dobri formi v vožnji na čas (Po Sloveniji je na povsem ravninski progi 19 km dolgo traso prekolesaril s povprečno hitrostjo 52 km/h), pa o Tourovih 100 kilometrih »ure resnice« (za favorite seveda) ne razmišlja. Edina priložnost, da naredi nekaj zase, bo prolog oziroma 6,1 kilometra dolgi kronometer v Liegeu. Lahko ga odpelje brez zadržkov oziroma z maksimalno hitrostjo in tveganjem. Proga je sicer polna ostrih ovinkov in tehnično ne preveč zahtevna, a nevarna. Pisana je na kožo močnim specialistom, kakršna sta Fabian Cancellara in Tony Martin.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se