S skoraj stokrat manjšo pogačo kot v Poreču

Spektakel v odbojki na mivki na Kongresnem trgu postaja tradicionalen in počasi dobiva mednarodno veljavo.

Objavljeno
29. julij 2016 03.18
SLO., LJ, ODBOJKA, 1.8.2015, FOTO: DEJAN JAOVNIK
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Medtem ko sta se sosednja spektakularna turnirja v Poreču in Celovcu že pred časom z velikimi črkami vpisala v elitni svetovni koledar, si ljubljanski challenger v odbojki na mivki, ki bo ta konec tedna doživel tretjo epizodo, šele išče prostor pod soncem. V uteho mu je lahko, da počasi pridobiva mednarodni ugled.

Poletni spektakel na plaži sredi mesta, na Kongresnem trgu, ima skoraj vse, kar potrebujejo veliki. Izjemno lokacijo, ugoden termin, blagoslov in podporo lokalne skupnosti, bogat spremljevalni program, tudi vse močnejšo tekmovalno konkurenco. Le denarna malha se posledično ne veča, kot bi si prireditelji želeli. Letošnji denarni sklad je 8000 € (tri tisočake več kot lani), za primerjavo: poreški je bil skoraj stokrat večji – vrtoglavih 800.000 $.

Ljubljanski turnir počasi postaja tradicionalen, kot je pred njim postajal že ptujski, a nato po nekaj letih ugasnil. Zato tudi o prihodnosti zdajšnjega osrednjega dejanja poletne sezone vpleteni govorijo s tančico skrivnosti. »Vsako leto napredujemo, zasledujemo vse višje cilje in želimo dogodek dvigniti na vedno višjo raven. Za promocijo, razvoj in prepoznavnost odbojke na mivki v Sloveniji je takšen spektakel nujen, končni cilj pa je v Ljubljano pripeljati nekaj velikega,« zatrjuje prvi mož Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.

Višja sila je končni seznam prijavljenih dvojic zamaknila vse do zadnjega. Tako se je v ženski konkurenci tik pred zdajci poškodovala lanska zmagovalka, Brazilka Pauline Alves, ki bi morala nastopiti z Eriko Fabjan, ta bo po sili razmer moči – podobno kot na DP v Kranju, kjer se je to izkazalo za dobitno kombinacijo – spet združila z Moniko Potokar. Tudi v moški konkurenci bo pogrešati sprva prijavljena Brazilca Marcia Gaudieja in Viniciusa Cardoza. Na turnirju v Celovcu, ki poteka istočasno, sta se uvrstila v glavni žreb, zato Ljubljane ne bosta videla. To vzbuja upanje domačim parom, da bi morda po lanski suši vnovič zasedli vrh.

Po zatrjevanju glavnega organizatorja Simona Rožnika bo turnir (ženski finale jutri ob 21. uri, moški uro pozneje) v primerjavi s prejšnjima dvema v vseh segmentih še razkošnejši: »Postavili smo več tribun, žal pa nam denarna sredstva preprečujejo, da bi bilo lahko tudi število gledalcev še večje. Smo na pravi poti, da nekoč pridemo tudi v evropsko ali svetovno serijo. Naš cilj je vsako leto zvabiti kakovostne in privlačne ekipe, kot so letos ameriške.« Zamisel o premestitvi prizorišča na Trg republike, ki je glasno vzklila lani, pa bo na realizacijo morala še počakati.