Saganova zmaga tudi Korenova

Kristjan Koren bo imel na dirki Po Franciji priložnost tudi zase, zlasti v gorskih etapah.

Objavljeno
03. julij 2014 16.54
Dirka po Sloveniji Kristjan Koren Ljubljana 19.6.2014
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Leeds - V kolesarstvu so najmanj na očeh pomočniki. Še zlasti kova Kristjana Korena, ki svoje delo opravljajo na ravninskih delih etap, ko je treba navijati najmočnejši ritem, loviti ubežnike in pripravljati za zaključno akcijo šprinterje kova Petra Sagana. V vsako zmago kapetana vtke vse, kar ima, zato so vse Slovakove zmage tudi Kristjanove.

Koren se bo tudi letos v celoti posvetil Saganu, tako da bodo njegove uvrstitve, tako kot na vseh štirih Tourih, pravzaprav nepomembne. V Cannondale želijo spet osvojiti še tretjo zeleno majico najboljšega v etapnih uvrstitvah, tako da bo štela vsaka etapa. Zato nimajo izrazitega kolesarja za skupno razvrstitev, kot so jih imeli v minulih letih, ko je »zeleni stroj« delal tudi še za Vincenza Nibalija in Ivana Bassa. »Koren, Bodnar, Sabatini in King bodo Saganov stroj, ki bo moral poskrbeti, da bo tudi v najbolj stresnih etapah prikolesaril do ciljnega šprinta brez težav in dovolj spočit, da bo kos Marcelu Kittlu, Marku Cavendishu in drugim klasičnim šprinterjem. Zadnji mož v vlaku bo Viviani. Mercato in DeMarchi sta najbolj vsestranska kolesarja, zato na njiju računamo v tako imenovanih mešanih etapah,« je povedal o taktiki Stefano Zanatta, eden izmed treh športnih direktorjev, ki bodo vodili moštvo na tritedenskem maratonu.

Kot kaže, pa bo imel Koren naposled več priložnosti za dirkanje na rezultat, še zlasti v gorskih etapah, ki bodo na vrsti v drugem (alpskem) in tretjem (pirenejskem) delu dirke. »Stoodstotno sem osredotočen na delo, ki mi ga naložijo v klubu. Nespametno bi bilo misliti nase, ker to lahko narediš enkrat ali dvakrat in potem te ni več v ekipi za tako pomemben dirke. Željo po dokazovanju bom lahko uresničil v prihajajočih letih. Sagan bo letos zapustil moštvo, menedžer pa mi je povedal, da bom imel bolj proste roke,« predani pomočnik verjame, da bo prišel tudi njegov čas. Doslej priložnosti ni imel veliko. Še največ na dirkah po Sloveniji, kjer je bil letos in predlani prvi mož moštva. Po formi, ki jo je pokazal na letošnji slovenski pentlji (zasedel je 4. mesto) in Kriteriju Dauphine (v kraljevski etapi je bil zelo dejaven med ubežniki), ima vse možnosti, da se mu na Touru posreči veliki met in se prebije v deseterico, kar pa ni vrhunska uvrstitev le za pomočnike. Na vprašanje, kateri kapetan je bil na minulih francoskih pentljah najboljši, je Koren odgovoril, da mu je najbližje Sagan, ker je pač istih let. Z njim je tudi največ skupaj. Zelo rad ga je imel tudi Basso. Po debitantskem Touru leta 2010 mu je že v Parizu rekel, da ga pričakuje naslednjo leto v ekipi, kar je bila za takrat zelenega Slovenca največje priznanje.

Koren upa, da ne bo imel tako velike smole kot lani, ko je grdo padel prav v dveh zanj ključnih etapah. Najprej v sedmi etapi, v kateri je Sagan slavil edino zmago. Zaradi poškodbe komolca je nameraval odstopiti, a je vseeno stisnil zobe in prikolesaril do cilja. Padel je tudi na spustu s prelaza Glandon, edinem begu na vseh štirih Tourih.