Šah od doma za 228.000 evrov

Svetovni asi na 64 poljih odprli novo polje.
Fotografija: Magnus Carlsen se bo potil za 64.000 evrov glavne nagrade. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Magnus Carlsen se bo potil za 64.000 evrov glavne nagrade. FOTO: Reuters

Norvežan Magnus Carlsen, šahovski svetovni prvak, bo v času, ko po svetu razsaja koronavirus, organiziral poseben turnir. Sedem povabljencev, Carlsenovih največjih tekmecev, se bo pomerilo v šahu od doma, zmagovalec bo prejel 64.000 od skupno 228.000 evrov nagradnega sklada.

Turnir "šah od doma", ki bo predvidoma od 18. aprila do 3. maja, bo najprestižnejši šahovski dogodek, ki se bo odvijal na daljavo, igralci pa bodo sodelovali na specializiranem šahovskem strežniku iz svojih domov po vsem svetu.

Domovi igralcev bodo v želji zagotovitve poštenega boja povezani z internetno povezavo in z vohunsko programsko opremo, s kamerami, ki bodo opazovale vsakega igralca in njihove računalnike. Na platformi Chess24.com bo predvajan v živo s komentarjem.
 

Hitropotezno


Namesto v dolgih igrah se bodo šahisti merili v hitropoteznem šahu, v enem dnevu se bosta šahista pomerila v štirih partijah, igralec bo imel deset sekund časa za potezo, dvoboj pa bo trajal 15 minut. Najprej bo na sporedu predtekmovanje, iz katerega se bodo v zaključne boje uvrstili štirje najboljši.

Odziv šahistov na tekmovanje je odličen, sodelovanje naj bi že potrdili drugo- in tretjeuvrščeni s svetovne lestvice Američan Fabiano Caruana in Kitajec Ding Liren ter tudi Rus Jan Nepomnjaščij in Francoz Maxime Vachier-Lagrave, ki sta prejšnji teden vodila na turnirju za Carlsenovega izzivalca v Jekaterinburgu.

Komentarji: