Salonit v novo sezono brez (vsaj) štirih ključnih igralcev

Pred kanalskimi odbojkarji je nov začetek, saj je klub za tretjino oklestil proračun, zamenjal trenerja in ostal brez ogrodja ekipe.

Objavljeno
14. avgust 2013 16.48
uho/ODBOJKA ACH Volley - Salonit Anhovo
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana - Pred enim najtrofejnejših slovenskih odbojkarskih prvoligašev Salonitom je nov začetek. Pred prihajajočo sezono so v Kanalu za tretjino oklestili proračun, dosedanjega izkušenega trenerja Andreja Urnauta, ki se je vrnil v Belgijo, zamenjali z njegovim dosedanjim pomočnikom Leonom Schillingom, v igralskem kadru pa ostali brez četverice dosedanjih ključnih igralcev: libera Janija Kovačiča in blokerja Danijela Koncilje, ki bosta odslej pri zamejski Posojilnici Dob igrala tudi v ligi prvakov, podajalca Matije Jereba in korektorja Janka Breganta (sprva se je govorilo, da se bo preselil k Astecu Triglavu, od danes pa je jasno, da je novopečeni igralec ACH Volleyja). Igralske vrste so pokrpali povečini z mladeniči iz lastnega pogona, dodali so jim le dva povratnika - Ambroža Sirka, ki je zadnja leta med študijem v Ljubljani ohranjal stik z odbojko z igranjem pri bližnjih nižjeligaših, in Brazilca Israela (na severnem Primorskem si je ustvaril družino), v pretekli sezoni člana sosednjega GO Volleyja, ki sicer lahko igra na položajih korektorja ali blokerja.

V ekipi ni več niti mladega sprejemalca Nejca Piriha, ki je zadnji del minule sezone izpustil zaradi poškodbe, starosta in kapetan Andrej Kovačič pa ne bo več nastopal kot sprejemalec, temveč kot libero - na tem mestu bo zamenjal mlajšega brata Janija. V klubu so veseli, da so v svojih vrstah zadržali črnogorskega reprezentanta Dejana Čabarkapo, nekdanjega podajalca slovenske izbrane vrste Luko Krivca in občasnega reprezentanta, blokerja Daneta Mijatoviča, več priložnosti kot v pretekli sezoni utegneta dobiti tudi Urban Česnik in Matevž Lazar, in zasedbe dovčerajšnjih kadetov, sicer državnih podprvakov, pa izstopa Jure Okroglič. Nejasna je še usoda enega najopaznejših igralcev Salonita v pretekli sezoni Andraža Paliske, sedmega najučinkovitejšega igralca modre skupine DP v minuli sezoni.

Na dosedanjih pripravah pred novo sezono Schilling pogreša edinole blokerja Mijatoviča, ki je del reprezentančne akcije na Rogli. Jasno je že, da bodo Kanalci konec septembra gostitelji turnirja, na katerem bosta nastopila še Calcit Volleyball in GO Volley. Že v začetku septembra jih čaka tudi turnir v Kamniku, tik pred oktobrskim štartom nove prvoligaške sezone pa še v Novi Gorici. Ambicije bodo odslej nekoliko nižje kot doslej - v minuli sezoni si je klub za cilj zastavil pokalni in ligaški finale, posrečilo se mu je le polovično (v pokalu), medtem ko je v DP povsem nenadejano klecnil že v četrtfinalu s kranjskim Astecom Triglavom. Salonit je ob ACH Volleyju z osmimi pokalnimi in petimi prvoligaškimi lovorikami še vedno eden najtrofejnejših slovenskim moških odbojkarskih kolektivov, res pa je, da je od zadnje v sezoni 2003/04 preteklo že ogromno vode.