Samo Petje v šampionskem slogu ubranil naslov prvaka

Borilni športi: metliški »rušilec« s tehničnim nokavtom v tretji rundi premagal Ukrajinca Valentina Ribalka.

Objavljeno
18. april 2015 02.15
Kickbox
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana - Vzhajajoči slovenski zvezdnik borilnih športov Samo Petje je uresničil svojo napoved. S prepričljivo zmago s tehničnim nokavtom v tretji rundi nad Ukrajincem Valentinom Ribalkom, ki je tik pred zdajci vskočil namesto poškodovanega Italijana Sara Prestija, je ubranil naslov prvaka združenja FFC v kategoriji do 70 kilogramov po pravilih K1.

O tem, kdo bo zmagal, ni bilo prav nobenega dvoma. Petje je že od uvodne sekunde naprej dal tekmecu jasno vedeti, kdo je gospodar v ringu. Z nožnimi udarci je načel Ribalkovo stegno, na katerem se je hitro pokazala rdečica, ki se je čedalje bolj večala. Metliški »rušilec« je kot za stavo zadeval isto mesto, dokler Ukrajinec sredi druge runde ni imel dovolj in je sam odšepal proti kotu. Sodnik mu je štel do deset, nakar se je dvoboj nadaljeval v istem slogu. Ribalko je sicer poskušal, kar je lahko, vendar pa je vse težje hodil. Njegove muke je po nadaljnjih udarcih sodnik končal po 34 sekundah v tretji rundi, ko je prekinil neenak dvoboj in Petjetu v znak zmage dvignil roko.

Novo zmago je dosegel tudi Miran Fabjan (do 85 kg), ki je po soglasni sodniški odločitvi premagal Denisa Marjanovića. Po previdnejšem začetku obeh borcev je začel »Slo Rocky«, kakor tudi kličejo 30-letnika iz Branika pri Novi Gorici, prevzemati pobudo v svoje pesti, s katerimi je predvsem v drugi rundi jeziček na tehtnici prevesil na svojo stran. V zadnji tretji rundi je nato premaknil v nižjo prestavo, se izogibal tveganim izmenjavam udarcev in ring zapustil dvignjenih rok.

Denis »Chorchyp« Porčič je v obračunu kategorije do 91 kilogramov potegnil krajšo proti Vasilu Ducarju, ki se je v tretji rundi veselil zmage s tehničnim nokavtom. Slovenski »samuraj« je pokazal sicer veliko srce, kar pa proti devet centimetrov visokemu Čehu (190 cm), ki je bil natančnejši in nevarnejši, ni bilo dovolj. Ko je sodnik v ringu še tretjič štel Porčiču, je bilo jasno, da bo prekinil obračun in za zmagovalca razglasil Ducarja.

Ognjenega krsta na tako veliki prireditvi, kot je FFC, pa ne bo v lepem spominu ohranil Tilen Kolarič. Že v uvodni rundi mešanih borilnih športov (MMA) v kategoriji do 70 kilogramov ga je namreč s tehničnim nokavtom premagal Italijan Danilo Belluardo.

V osrednjem obračunu večera po pravilih MMA je hrvaški zvezdnik Igor Pokrajac upravičil vlogo favorita. Toda za zmago nad grškim težkokategornikom Archontisom Taxiarchisom se je moral zelo potruditi, saj ga je grški tekmec z močnim desnim krošejem že poslal na kolena. »The Duke«, kot se glasi vzdevek 36-letnega Zagrebčana, si še ni dobro opomogel, ko mu je »Asteriks«, kakor ga je sam poimenoval, na tleh že delal vzvod na roki. Ko se je Pokrajac vendarle rešil iz novega kočljivega položaja, je hitro postavil stvari na svoje mesto in Taxiarchisa prisilil k vdaji. Mu je pa po dvoboju v znak spoštovanja za presenetljivo dober odpor športno dvignil roko.

Tudi večina preostalih obračunov v MMA se je končala že v prvi rundi; Hrvat Ivica Trušček (do 77 kg) je bil boljši od Madžara Laszla Soltesza, Hrvat Ivan Gluhak (do 77 kg) je s prekinitvijo ugnal Srba Dušana Džakića, Madžar Laszlo Senyei (do 77 kg) je z davljenjem prisilil k vdaji Hrvata Tončija Peruška, Švicar Slobodan Maksimović in Hrvat Filip Pejić pa sta se razšla z neodločenim izidom.

V K1 je Nizozemec Eyevan Danenberg (do 77 kg) potreboval dodatno četrto rundo, da je strl odpor Hrvata Jasmina Bajrovića, z neodločenim izidom pa sta se po rednem delu razšla tudi Italijan Fabio di Marco in Hrvat Teo Mikelić (oba do 70 kg), ki se je po spektakularnem obračunu, polnem raznovrstnih udarcev, veselil zmage po točkah. Le nekaj sekund pa je trajal dvoboj v težki kategoriji, potem ko je nizozemski Surinamec Colin George zaradi poškodbe roke hitro predal obračun proti Hrvatu Mladenu Brestovcu.