Saša Bertonclja konj takoj vrgel na ipon

Gimnastika: večina najboljših slovenskih telovadcev na tekmi v Szombathelyu.

Objavljeno
27. september 2015 22.52
Svetovni pokal v gimnastiki - Sašo Bertoncelj 04.aprila 2015
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Ker je v drugem delu gimnastične sezone, ki prinaša tudi svetovno prvenstvo v Glasgowu, zgolj ena tekma svetovnega pokala, slovenski telovadci izkoriščajo vsako možnost za tekmovanje v mednarodni konkurenci. Minuli konec tedna so tako nastopili v Szombathelyu, čez slaba dva tedna jih čaka še zadnja tekma pred SP, Šalamunov memorial.

Z izjemo Mitje Petkovška, ki preživlja zdaj boljše, zdaj slabše čase, odvisno pač od stanja njegovega hrbta, so na Madžarskem nastopili vsi potencialni slovenski potniki na SP. Ženske so si zagotovile sedem finalov, moški pa tri. Najuspešnejša je bila Teja Belak, ki je v soboto opravila celotni mnogoboj, v katerem je na 2. mestu zbrala 52,600 točke, včeraj pa bila na preskoku druga, na bradlji tretja in na gredi peta. Po lažji poškodbi noge pred dobrim tednom dni v Osijeku je dobro prestala vse nastope. »Vse, kar delamo, je del priprav za svetovno prvenstvo. Vsega, kar smo sprva načrtovali, sicer nismo naredili. Sojenje tu je bilo strogo, tako da lahko v Glasgowu pričakujemo kvečjemu višje ocene. Teja in Tjaša sta dobro pripravljeni,« je ocenil selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič. Tjaša Kysselef je v mnogoboju zbrala 49,600 točke, v finalih pa je bila tretja na preskoku in četrta na parterju. Ivana Kamnikar je bila četrta na bradlji in Tatjana Holeczek šesta na parterju. Carmen Horvat, ki bo tudi odpotovala na SP, se je nastop v soboto povsem ponesrečil.

V kvalifikacijah so obstali tudi Rok Klavora, Žiga Šilc, Luka Terbovšek (vsi parter), Luka Kišek, Jure Pavlica (oba konj) in Jan Ribnikar (krogi), tako da sta pri moških v finalu nastopila le Sašo Bertoncelj in Alen Dimic. Slednji je zmagal na drogu in bil šesti na bradlji, a pri njem je seveda v ospredju mnogoboj (81 točk), medtem ko je bil Bertoncelj četrti na konju z ročaji. »Občutki so mešani. Že pri drugi prvini, sohnu, mi je namreč roka zdrsnila z ročaja, tako da sem na ipon priletel na tla. Sem pa od tu naprej potem pokazal zelo dobro sestavo, ocena 14,300 s padcem je res lepa. Škoda,« je ocenil Bertoncelj, ki se je v finale – v katerem je nastopilo zgolj po šest telovadcev – prebil s 1. oceno, 15,300. V petih nastopih v tem delu sezone je tako zgolj s kvalifikacijsko vajo (s sicer nekoliko nižjo izhodiščno oceno) v Szombathelyu opravil dobro, štirikrat pa slabo. Tudi zavoljo tega, ker je bila povsod oprema proizvajalca Gymnova, sam pa trenira na Spiethu. Oziroma je do četrtka, ko si je nato konja sposodil v Brežicah.


»Razlika je zares velika, posebej pri težjih sestavah in vsak prihod na tekmo je bil zato šok, napake so se dogajale zaradi pomanjkanja pravega občutka. Bržčas bi se morali že prej domisliti te rešitve, saj na tekmah ni časa za privajanje na drugačno orodje. Zdaj bo veliko lažje,« je prepričan Bertoncelj, ki mu ostaja še slab mesec dni časa za priprave na SP, kjer bo moral osvojiti kolajno, če bo želel prihodnje leto nastopiti na olimpijskih igrah. Do SP ga čaka še ena preizkušnja, 11. oktobra Šalamunov memorial v Mariboru, ki bo hkrati štel tudi za državno prvenstvo.