Savšek bronast na EP v Augsburgu, Kauzer 6.

Predzadnji dan EP v Augsburgu je do bronaste kolajne prišel kanuist Benjamin Savšek, kajakaš Peter Kauzer je bil šesti.

Objavljeno
12. maj 2012 12.32
Posodobljeno
12. maj 2012 14.52
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Augsburg-  Slovenski junak evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Augsburgu je kanuist Benjamin Savšek, ki se je okitil z bronom. Med favoriti v posamični konkurenci kajakašev je bil tudi Peter Kauzer, ki pa je bil šesti.

Savšek je dokazal, da je postal zrel tekmovalec. Že v preteklosti je pokazal, da je hiter, a so ga večkrat izdale napake oziroma dotiki vratc. V tej sezoni pa že ves čas kaže »čiste« vožnje, občasno se mu še pripeti kakšna kazenska sekunda, a na evropskem prvenstvu v Augsburgu je zdržal pritisk, ki si ga je naložil še z najhitrejšim časom polfinala, in upravičil tudi svoja visoka pričakovanja, piše STA.

Prva velika kolajna za Savška

»Izjemno sem vesel! Na startu sem čutil pritisk, saj sem začel kot zadnji. Čoln mi je lepo tekel, pazil sem, da ne naredim kazenskih sekund, in ko sem prišel v cilj, sem se zelo razveselil, ko sem videl tretje mesto. To je moja prva velika kolajna in jo bom dal na posebno mesto. Zagotovo mi bo za vedno ostala v spominu,« se je takoj po nastopu veselil 25-letni Savšek, ki je v finalu nastopil kot zadnji.

»Bilo je kar težko, vsi čakajo samo še na tvojo vožnjo, tako da sem se res moral osredotočiti samo nase. To mi je uspelo in sem res noro vesel. Super začetek sezone," je še povedal Savšek, ki sta mu na stopničkah ob razglasitvi najboljših družbo delala Nemec Sideris Tasiadis z zlatom in Francoz Tony Estanguet s srebrom. "Mislim, da se bomo na OI še enkrat srečali, saj sta tudi onadva olimpijca. Super, da smo se že tu malce potipali,« je povedal Savšek in dodal: »Mislim, da bo na OI čisto druga pesem, saj je le še večji pritisk. A vidim, da mi letos gre res dobro in bom to poskusil prenesti tudi na OI.« Slovenske barve v C-1 sta na EP zastopala še Anže Berčič, ki je bil 18., in Jure Lenarčič, ki je bil 23.

Kauzer vse podredil OI

Manj od pričakovanj je pokazal Kauzer, ki si vedno zastavlja le najvišje cilje, tudi tokrat ni bilo nič drugače. Toda v finalu se mu nastop ni posrečil in je končal kot šesti. »Z zelo slabo vožnjo in še dotikom sem osvojil šesto mesto v Evropi. Na progi, ki je fizično zahtevna in si ne smeš privoščiti napak, jaz pa sem si jih danes kar nekaj, to le ni tako slabo, kakor izgleda. Iz tega bom potegnil nekaj pozitivnega, da na koncu vzamem tisto, po kar grem v London na OI,« je po finalu povedal Kauzer, ki ima v tej sezoni predvsem en cilj - osvojiti olimpijsko zlato,šepišeSTA.

»Vse je podrejeno OI v Londonu. Tudi zdaj forma še ni taka, kot bi lahko bila, ampak to samo zaradi tega, ker nočem forme držati dva meseca, ker je to malo težko. Jo bom pa stopnjeval, zdaj sta še dve tekmi svetovnega pokala, pa nato še nekaj časa do samih iger, kjer načrtujem - saj se ve, kaj. «

Evropski prvak je sicer postal Italijan Daniele Molmenti, srebro in bron pa sta osvojila Nemca Paul Böckelmann in Hannes Aigner. Od Slovencev sta v kajaku v Nemčiji nastopila še Janoš Peterlin, ki je bil 23., in Jure Meglič, ki je izpadel v kvalifikacijah.

Kajakaši in kanuisti so se pomerili še v moštvenih tekmah, kjer pa se slovenskemu taboru niso izšli načrti, saj so kajakaši zasedli osmo, kanuisti pa peto mesto.