Savšek obožuje Prago, Kauzer še ne

Slalomisti na divjih vodah na EP po kolajne v treh kategorijah
Fotografija: Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so bile zlate na lanskem EP.
Odpri galerijo
Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so bile zlate na lanskem EP.

Ljubljana – Lani so slalomisti na divjih vodah začeli tekmovalno sezono na EP v Tacnu in v slovenski reprezentanci sta še posebej navdušili ekipi kajakašic, ki so osvojile zlato kolajno, in srebrnih kanuistov. Posamezniki so takrat ostali brez odličja, še najbolj se mu je približal poznejši svetovni prvak Benjamin Savšek, zato imajo svojo računico pred letošnjim celinskim prvenstvom v Pragi.

»Fantje in dekleta so v dobri formi. Želimo osvojiti kolajne v treh kategorijah – pri kanuistih, kajakaših in kajakašicah – pričakujem pa tudi lepe uvrstitve kanuistk,« meni Jernej Abramič, vodja programa vrhunskega športa pri Kajakaški zvezi Slovenije, ki je po štirih izbirnih tekmah pripravil seznam z 12 udeleženci EP. Večjih senzacij ni bilo in na Češkem bodo od 1. do 3. junija veslali uveljavljeni krotilci brzic. Novinca v izbrani vrsti sta kajakaš Niko Testen, nečak Dejana Testena, trenerja nekdanjega zelo uspešnega dvojca Božič-Taljat in zdaj japonske reprezentance, ter 16-letna Eva Alina Hočevar, hčerka še vedno dejavnega šampiona Simona Hočevarja.

Močnih orožij bo imela Slovenija kar nekaj, tako v posamični kot ekipni konkurenci. Udarna aduta pa bosta preizkušena zbiralca kolajn Benjamin Savšek in Peter Kauzer, ki sta lani zasedla 2. in 3. mesto v končni razvrstitvi svetovnega pokala v svojih razredih. Lanski svetovni prvak med kanuisti ima s Prago dobre izkušnje, saj je tam osvojil bron na SP 2013 in se kar petkrat povzpel na oder za najboljšo trojico po tekmah svetovnega pokala; leta 2012 je bil prvi, dvakrat drugi in dvakrat tretji.
 

Preprečiti češko DP


»Proga Troja je pri meni lepo zapisana, saj sem na njej dosegel kar nekaj uspehov. Na EP se bom podal pozitivno naravnan, upam, da mi bo šlo dobro od rok in da bom formo stopnjeval vse do septembrskega svetovnega prvenstva v Riu. Tekmecev iz drugih držav nisem spremljal, to bo prvi pokazatelj, prva velika tekma. Veslal bom tako, da se bom posvetil samo svojemu veslanju in poskusil iz njega iztisniti čim več,« ocenjuje Savšek, lani 4. na EP.

Z drugačnimi občutki bi se lahko na pot odpravil Kauzer, 6. na lanskem prvenstvu stare celine, a nato bronasti (med posamezniki iz z moštvom 3 x K-1) na mondialu v Pauju. Med dolgo in sila uspešno kariero se je namreč v Pragi le enkrat prebil v prvo trojico; pred sedmimi leti je bil tretji na tekmi svetovnega pokala. Vendar je prepričan, da bo tokrat marsikaj drugače: »Zamenjal sem proizvajalca opreme in moj zgornji komplet ima zdaj integriran reševalni jopič, s čimer sem pridobil po tri centimetre spredaj in zadaj, tako da bom lahko malo bolj krajšal linije. Lani sem si v Pragi prislužil 50 kazenskih sekund, a sem bil po času najhitrejši, zdaj pa pričakujem še boljši nastop, ker imam malo več prostora med vratci. Čehi vsak dan trenirajo na Troji in jo poznajo kot svoje žepe, zato jim bom poskusil preprečiti, da bi imeli svoje državno prvenstvo,« napoveduje 34-letni Hrastničan.

Med kajakaši bosta veslala še Martin Srabotnik in Niko Testen, pri kanuistih poleg Savška še Luka Božič in Jure Lenarčič, zlato kolajno bodo branile kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak, med kanuistkami pa se bodo preizkusile Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Nina Bizjak.

Komentarji: