Klavora še drugo živčno vojno končal razočaran

Rok Klavora v kvalifikacijah gimnastičnega evropskega prvenstva 10., Sašo Bertoncelj s konja padel že pri drugi prvini.

Objavljeno
17. april 2015 01.53
Rok Klavora je na svetovnem pokalu v parterju zasedel četrto mesto. Ljubljana 27. april 2013.
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Konj v kvalifikacijah evropskega prvenstva v Montpellieru ni bil najbolj prijazen s telovadci, številne favorite je vrgel iz sedla, med njimi tudi Saša Bertonclja. Najboljši slovenski tekmovalec v zadnjih letih je EP razočaran končal daleč zadaj, za dodatni slab priokus pa je poskrbel Rok Klavora, ki je na parterju končal na 10. mestu …

Še na torkovem uradnem treningu – torej v tekmovalnih razmerah – je Bertonclju sestava odlično uspela, zdelo se je, da je po skupnih treningih s Filipom Udetom res ujel pravi ritem, a kvalifikacije so bile včeraj povsem druga zgodba. Pred Gorenjcem, ki je nastopil v zadnji skupini, je izpadlo že kar nekaj znanih imen, denimo Ude (odkrito je meril na zlato kolajno), Cyril Tommasone, bolni branilec naslova Max Whitlock, Donna-Donny Truyens, tudi njemu pa se tekma ni posrečila. Ravno nasprotno, povsem se mu je ponesrečila, saj je kar dvakrat padel, vsega pa je bilo konec že kar pri drugi prvini (shon), ko mu po napačnem prijemu ni ostalo drugega, kot da seskoči z orodja … Z oceno 11,666 je pristal na 88. mestu.

»Do tekme je bilo vse natančno tako, kot mora biti. Odlično sem se privadil orodju, nizal sem dobre sestave eno za drugo, zelo dobro sem se počutil in najtežje je, ko nimaš prav nobenega izgovora za tak razplet. Očitno je bilo vse skupaj preveč dobro,« je zmajeval z glavo Bertoncelj, potem ko je postalo jasno, da ne bo ubranil lanskega brona iz Sofije. »Močno sem razočaran, pa ne le zaradi tega, ker sem ostal brez finala, od sebe preprosto pričakujem veliko več kot takšno sestavo,« je pristavil 30-letnik, ki mu očitno Montpellier ni naklonjen, saj je v kvalifikacijah končal tudi prvenstvo stare celine pred tremi leti. Razplet s številnimi napakami favoritov je seveda presenetil tudi njega. »Z izjemo Louisa Smitha smo v bistvu odpadli vsi glavni kandidati. Res ne vem, kaj se je dogajalo …,« je sklenil Bertoncelj, dobro zavedajoč se, da je bil finale s korektnim nastopom dosegljiv z levo roko. Včeraj osmouvrščeni Robert Seligman je namreč dobil zgolj 14,833.

Če je bilo Bertonclju že po nekaj sekundah nastopa jasno, da je finale splaval po vodi, pa je novo živčno vojno doživljal Rok Klavora. V bistvu še hujšo kot pred dvema letoma v Moskvi, ko je tudi le za las ostal za osmerico, a tedaj je bil finale manj realen kot tokrat, ko je o njem odkrito govoril. Ljubljančan je nastopil v 2. skupini in po koncu tega dela tekmovanja z oceno 14,933 zasedal 3. mesto. Resda je takoj ocenil, da ne bo dovolj, pa vendar mu je dobro kazalo zelo, zelo dolgo časa. Od 103 uvrščenih na parterju sta ga namreč od zadnjih treh nastopajočih prehitela dva (Hrvat Andrej Korosteljev in Pablo Brägger, ki sta kvalifikacije končala na 1. in 2. mestu) in s tem je ostal brez finala! Za 0,033 točke … »Sploh ne vem, kaj to pomeni pri odbitkih. S svojim nastopom sicer ne morem biti zadovoljen, saj doskoki niso bili tako čisti, suvereni, kot bi morali biti. Ocena je realna, nad njo se ne morem pritoževati, ni pa 15, kot je bila želja,« je ocenil Klavora, ki je zadnje nastope spremljal le še z enim očesom, saj je bila živčnost prevelika.

Za razliko od prvotnih napovedi ni nastopil na petih orodjih, ampak le na dveh (še krogi), tudi ostali slovenski telovadci – Peter Lampret je tekmoval na vseh orodjih, Žiga Šilc na parterju ter Alen Dimic na bradlji, drogu in konju – pa so zaostali daleč za pričakovanji, padci so bili številni …