Še mlajši in še bolj domači

ACH Volley v novi sezoni z dvema tujcema in enakimi cilji.

Objavljeno
20. avgust 2015 15.29
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Pri slovenskem odbojkarskem prvaku ACH Volleyju so pred novo sezono ubrali novo politiko. Vodstvo kluba nič več do zadnjega ne skriva imen okrepitev, temveč je sestavo igralskega kadra in strokovnega štaba tiho in brez pompa položilo na pladenj že sredi poletja. Zasedba je nekoliko prevetrena, cilji ostajajo nespremenjeni.

Osvojiti interligo in obe domači lovoriki, v ligi prvakov pa čim dražje prodati svojo kožo – tako nekako je slišati ambicije ljubljanskega kolektiva v zadnjih sezonah, tudi pred prihajajočo. Pohvalno je, da predsednik Rasto Oderlap in športni direktor Aleš Jerala moštvo snujeta na vse bolj domačih temeljih brez izrazite pomoči tujcev, toda – čeravno za vedno manjši denar – še vedno konkurenčno evropski klubski eliti. Spodbudno je tudi, da vračanje starih dolgov, ki so slovenskega šampiona pred letom in pol skorajda ohromili, poteka v začrtanem ritmu in ne vpliva na utrip v ekipi. Klub bo do začetka nove sezone poravnal vse obveznosti iz prejšnje, obenem pa tudi prepolovil dolg iz minulih sezon, tako da ga bo v celoti saniral v roku enega leta.

Igralski kader je približno enako močan kot doslej, zagotovo pa bolj domač. Časi, ko je bilo v moštvu enako število tujcev in domačih obrazov, so – upati je – enkrat za vselej mimo. ACH Volley je pač še vedno magnet za najboljše odbojkarje iz drugih slovenskih prvoligašev, tako da Jerali ni težko ob razmeroma majhnih stroških sestaviti povsem spodobne zasedbe. V novi bo, kot kaže za zdaj, prostora zgolj za dva tujca: ameriški korektor Eric Mochalski je bil v Tivoliju že preteklo sezono, novo ime je avstralski sprejemalec Samuel Walker.

Ogrodje ekipe bodo sestavljali Slovenci, osmerica jih je bila v zmajevem gnezdu že doslej (med njimi nosilca igre, kapetan Andrej Flajs in reprezentant Jan Kozamernik), štirje prihajajo na novo. Prekaljeni podajalec Rok Satler, ki si je nazadnje kruh služil pri Posojilnici Dob, se k ACH Volleyju pravzaprav vrača, Matevž Ledinek, doslej član drugoligaša iz Hoč, bo na mestu drugega libera, sprejemalsko vrsto pa bosta popolnila mladinski reprezentant Žiga Donik (Lunos Maribor) in obetavni zamejski najstnik Jernej Terpin.

Skozi izhodna vrata so šli vsi dosedanji tujci z izjemo Mochalskega, Jan Klobučar si je novega delodajalca našel v Nemčiji, Danijel Pokeršnik v SIP Šempetru, poslovili so se tudi libero Miha Plot, tretji podajalec Jure Kasnik in mladi sprejemalec Bine Slovnik. Pričakovana sprememba je tudi preobrazba staroste Matije Pleška, ki pri 39 letih kajpak ni več tako udaren v napadu kot nekoč, zato pa bo kot vrhunski sprejemalec nadvse dobrodošel na položaju prvega libera.

»S sestavo igralskega kadra sledimo ciljema ponuditi priložnost čim več domačim fantom in ostati v okviru realnih finančnih zmožnosti,« opozarja Jerala.