Še po člansko SP in morda predsedovanje OKS

Judo: Bogdan Gabrovec, predsednik JZS, po uspešnem MSP ne vidi ovir za to, da bi gostili tudi absolutno SP.

Objavljeno
28. oktober 2013 19.21
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Mladinsko svetovno prvenstvo v judu, že 18. po vrsti, ki ga je od srede do nedelje gostila športna dvorana v Stožicah, je uspelo tako po organizacijski kot tudi po tekmovalni plati. Tako je na včerajšnji svetovni dan te japonske borilne veščine ocenil Bogdan Gabrovec, dolgoletni predsednik Judo zveze Slovenije (JZS).

»Ker so vse naše službe, pri čemer gre izpostaviti predvsem dobro medsebojno (so)delovanje slovenskih klubov, med katerimi so – razumljivo – prednjačili ljubljanski, delovale kot dobro namazan stroj, smo tekmovanje izpeljali celo nad pričakovanji,« je Gabrovec potegnil črto pod prireditev, s katero naj bi – kakor so načrtovali – tudi nekaj zaslužili. Koliko natančno, bo znano v naslednjih dneh, ko bodo opravili temeljito analizo. Bo pa predsednik JZS vztrajal, da bodo ves denar (šlo naj bi za več 10.000 evrov) namenili razvoju mlajših rodov.

Kar zadeva tekmovalne cilje vodstva naše mladinske reprezentance, jih je z bronasto kolajno v kategoriji do 66 kilogramov izpolnil Adrian Gomboc. »Moji spomini na to MSP bodo seveda lepi, čeprav sem malo žalosten, ker nas je s 5. mestom tako malo ločilo od odličja v ekipnih bojih. Menim, da bi si jo zaslužili, račune pa so nam žal prekrižali Nizozemci, ki so presenetili favorizirane Japonce, tako da smo jih potem dobili mi,« je povedal 18-letni judoist celjskega kluba Z'dežele Sankaku, sicer doma iz Rakičana pri Murski Soboti, ki si je kot osmi Slovenec izbojeval kolajno na MSP v judu.

Žlahtna kovina v tej konkurenci je odlična popotnica za nadaljevanje kariere, saj se je kar pet od osmih dosedanjih dobitnikov odličja na MSP – Raša Sraka Vukovič (3. v Caliju 98), Rok Drakšič (3. v Santu Domingu '06), Tina Trstenjak (3. v Bangkoku '08 in Parizu '09), Vlora Bedžeti (3. v Parizu '09 in 2. v Agadirju '10) in Ana Velenšek (2. v Agadirju '10) – na zmagovalni oder povzpela tudi na velikem članskem turnirju. Nanj pa merijo tudi prireditelji v nedeljo končanega tekmovanja v Stožicah, ki bodo kandidirali za izvedbo absolutnega svetovnega prvenstva leta 2017 v Ljubljani.

»Marius Vizer, predsednik Svetovne judoistične zveze (IJF), ki nas je obiskal v nedeljo in z nami počastil tudi svetovni dan juda v bežigrajski dvorani Bubi, mi je že februarja lani obljubil, da bomo dobili člansko SP, če bomo dobro priredili mladinsko SP. Ker nam je to uspelo nad pričakovanji in Vizer, vsaj kar imam jaz z njim izkušenj, še ni prelomil obljube, ne vidim več nobene ovire. Zdaj se moramo zediniti le še pri JZS in – če se bomo odločili za to – čim prej zavihati rokave, kajti to bi bilo v vseh pogledih petkrat večje tekmovanje od tega, ki smo ga gostili v preteklih dneh,« je še poudaril Gabrovec, ki se ga v zadnjem obdobju pogosto omenja kot možnega kandidata za naslednjega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Sam se še ni odločil, je pa priznal, da o tem razmišlja ...